Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lönekraven återhållsamma och rimliga”

/

Arbetsgivarna håller inte med, men de lönekrav som LO presenterade i går är återhållsamma och rimliga.

Det säger Pappers ordförande, Gävlebon Jan-Henrik Sandberg, ledamot i LO:s styrelse.

– De är valda med omsorg.

Annons

Varselvågen drar fram över det svenska näringslivet och industriarbetsgivarna varnar för att höga lönekrav riskerar att slå ut ännu fler jobb. Och läget inom Pappers avtalsområde, massa- och pappersindustrin, är minst sagt problematiskt. I Skutskär riskerar 60 jobb att försvinna på Stora Ensos massafabrik och en rad andra företag runt om i landet har varslat om uppsägningar.

Men Jan-Henrik Sandberg anser att kraven inför nästa års löneförhandlingar är både ansvarsfulla och rimliga. Krav på minst 700 kronor i månaden för dem som tjänar under 25 000 kronor i månaden, och en total kostnad på 2,8 procent är ingen överbudspolitik.

– I sämre tider anpassar vi kraven, säger han, men tillägger att de fackliga organisationerna inte kan lägga sig platt, bara för att det är sämre tider.

– Vi strävar efter reallöneökningar. Arbetstagarnas villkor kan inte vara stötdämpare för företagen, säger Jan-Henrik Sandberg.

Men domen från arbetsgivarhåll är hård. LO:s ”återhållsamma” krav riskerar att slå ut ännu fler jobb, enligt flera företrädare för arbetsgivarna.

”De krav som nu kommer från LO om höjda löner saknar helt verklighetsförankring”, skriver Jonas Milton, vd för tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation.

Mer exakt vad arbetsgivarorganisationerna lägger för bud kan bli klart inom några veckor.

LO gör nu en stor sak av att LO-förbunden är eniga, och Jan-Henrik Sandberg tycker att diskussionerna i LO:s styrelse har visat att förbunden vill göra gemensam sak i avtalsrörelsen.

– Det har funnits en stor enighet om att vi måste hålla samman. Det duger inte att uppträda oenigt.

Mer läsning

Annons