Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnande besked från ministern

/
  • Er sjukersättning kommer aldrig någonsin att omprövas, även om ni arbetar ett extra pass eller studerar, lovade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson Gävles förtidspensionärer.

Hon betecknar själv den nya lagen som ”urpositiv”.
Ändå gjorde socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, sitt bästa för att lugna förtidspensionärerna i Gävle.
– Den som inte orkar arbeta behöver inte, försäkrade hon.

Annons

För tio dagar sedan beslutade riksdagen om en förändring som berör alla som fått permanent sjukersättning – det som tidigare kallades förtidspension – före den första juli i år.

Förändringen innebär att från och med 1 januari 2009 kan de som har permanent sjukersättning arbeta, studera eller engagera sig i ideella organisationer utan att rätten till sjukersättning ifrågasätts.

– Vi kommer aldrig någonsin att ompröva er sjukersättning, lovade Cristina Husmark Pehrsson.

– Och jag vet att de flesta som har permanent sjukersättning är sjuka, och varken kan eller orkar arbeta, och då är det bara att fortsätta som förut. Men för dem som känner att de kan jobba extra någon gång är det här en möjlighet. Det är helt frivilligt, sa hon.

Cristina Husmark Pehrsson åker runt till alla län för att berätta om den nya lagen. Besöket i Gävle var hennes åttonde framträdande och hon fick en varm applåd efter anförandet av de inbjudna förtidspensionärerna.

– Jag trodde att det fanns en hund begraven, men det verkar faktiskt inte så, kommenterade en kvinna i publiken.

Men den nya lagen gäller inte dem som fått sjukersättning efter den 1 juli i år eller får den i framtiden. För dem gäller de gamla reglerna som innebär att om de kan arbeta extra så ifrågasätts rätten till sjukersättning omedelbart.

– Det beror på att de som fått rätt till sjukersättning efter den första juli är de som faktiskt inte har någon arbetsförmåga. Tidigare var det många som fick förtidspension bara på grund av ettårsregeln, människor som ville arbeta med aldrig fick någon rehabilitering, säger Cristina Husmark Pehrsson.

– Den vanligaste frågan jag får är ”kan detta verkligen vara sant?”. De som fått sjukersättning är så vana vid motgångar och vid att beslut tas över deras huvuden, att de inte kan tro att detta är bra. Men det är det, det är faktiskt urpositivt, säger hon.

Mer läsning

Annons