Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om vägen till jobb

/
  • Loveth Ikuobase ville veta hur hon skulle kunna skaffa sig den erfarenhet som  arbetsgivarna kräver, när hon aldrig får chansen att göra praktik.Robert Sivas Karlsson från Arbetsförmedlingen berättade om arbetsmarknadsläget i Gävle.Li Alegria från socialdemokratiska invandrarföreningen hoppades att dagen skulle ge framtidstro.
  • Robert Sivas Karlsson från Arbetsförmedlingen berättade om arbetsmarknadsläget i Gävle.
  • Li Alegria hoppades att de som kom till seminariet skulle bli stärkta av det de fick höra.

Arbetslösheten i Gävle är hög, och ännu högre i invandrargrupperna. I går diskuterades läget på Folkets hus, när socialdemokratiska invandrarföreningen ordnade seminarium.

– Vi vill att Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsnämnden tänker lite längre, säger Li Alegria, vice ordförande i föreningen.

Annons

Ett hundratal hade mött upp på Folkets hus för att lyssna på politiker och personal från Arbetsförmedlingen. Många ställde provokativa frågor till panelen om hur man ska göra för att få ett jobb.

Robert Sivas Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle, påpekade att även om arbetsmarknaden i Gävle är tuff är det ändå 1 000 personer varje månad som går från arbetslöshet till jobb.

Det grundläggande är att ha rätt utbildning, den utbildning som arbetsgivarna behöver, och att jobba på att skaffa sig ett bra kontaktnät. Arbetsförmedlingen kan hjälpa en arbetslös, men två tredjedelar av alla jobb tillsätts på andra sätt, tack vare kontakter.

Loveth Ikuobase, kom till Sverige 2003. Hon var utbildad mattelärare i hemlandet Nigeria och fick veta att hon kunde få behörighet i samma yrke i Sverige, med en vidareutbildning. Men hon valde att sadla om, gick på Komvux och senare på högskolan och blev färdigutbildad ekonom 2011. Men några jobb har hon inte fått.

– Det enda de säger är att jag saknar erfarenhet, säger Loveth Ikuobase, som tycker att politikerna måste ta ett större ansvar, och ordna fler praktikplatser.

– Jag hoppas att det blir en förändring i sättet att ta emot invandrare med utbildning, säger hon.

Att praktikplatser kan vara en väg ut ur arbetslösheten bekräftades också siffror från Arbetsförmedlingen. 2010 deltog 4 210 personer i Gävle i någon form av praktik och i över hälften av fallen ledde det till någon form av anställning.

– Att de tror på framtiden. Alla invandrare vi har kontakt med säger att de vill ha jobb.

Mer läsning

Annons