Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen norm inom industrin

Mannen är norm inom industrin. Arbetskläder, maskiner och annan utrustning är nästan uteslutande anpassade efter honom, enligt forskaren Åsa Wikberg-Nilsson.

– Arbetsgivarna anstränger sig inte för att locka kvinnor, säger hon.

Annons

Trots att Sverige ofta lyfts fram som ett föregångsland när det gäller jämställdhet så tjänar kvinnorna fortfarande bara 86 procent av vad männen tjänar.

Det brukar förklaras med att den svenska arbetsmarknaden har en stor könsmässig segregation.

Män och kvinnor jobbar med olika saker och jobben förknippas med olika lönenivåer.

Bara 16,5 procent av industrins anställda är kvinnor.

– Mycket bygger det på tradition. Industriarbete har traditionellt varit ett manligt yrke, säger Åsa Wikberg-Nilsson, universitetsadjunkt vid Luleå Tekniska Universitet.

Hon har forskat om hur fabriksarbete kan bli mer attraktivt för kvinnor.

Industrins arbetskläder, skyddsutrustning, maskiner och verktyg är enligt henne i dag nästan uteslutande anpassade efter mäns förutsättningar och kroppar.

– Om du är en liten kvinna kan du ha svårt att nå, och vissa verktyg kan vara för tunga. Att fabriker har kvinnliga arbetskläder hör till undantagen. Många industrimiljöer är också väldigt skitiga. Det är nästan så att man satt en ära i att det ska vara snus i taket, säger hon.

Kvinnor inom industrin får dessutom ofta ensidiga arbetsuppgifter framför maskiner, medan männen sköter underhåll och rör sig mer fritt.

– Det finns föreställningar om att kvinnor har flinkare händer som passar för finare montörsuppgifter och packning. Men ofta är det monotona uppgifter, vilket leder till arbetsskador och sjukskrivningar, säger hon.

Hon menar att arbetsgivarna måste bli bättre på att inkludera kvinnor i utformningen av arbetsmiljön.

– Om man menar allvar med att höja kompetensnivån är det dags att börja titta på de här sakerna, säger Åsa Wikberg-Nilsson.

Mer läsning

Annons