Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medling om Nians hyror

/
  • Ecco-butiken i Nian får betala 4 600 kronor per kvadratmeter och år om hyresvärdens krav går igenom.
  • Grundhyran för Berglövs Skor i Flanörhuset är 2 100 kronor per kvadratmeter och år.

Hyreshöjningarna i Nian slår hårt mot butiker som redan har det kämpigt, hävdar Svensk Handel. Den högsta hyreshöjningen hotar Ecco-butiken, där hyresvärden vill höja hyran med 67 procent.
– Enligt vår uppfattning finns det ingen möjlighet att ta ut några högre hyror, sa Svensk Handels jurist Daniel Sahlberg, när hyresnämnden sammanträdde i Gävle i går.

Annons

Hyresvärden Nordic Retail Fund har begärt hyreshöjningar från 25 procent och uppåt från den 1 januari nästa år. Tio butiker i Nian har begärt medling i tvisten. I går representerade Daniel Sahlberg sju av dem inför hyresnämnden, som nu har till uppgift att få parterna att närma sig varandra. Men avståndet mellan dem förefaller vara långt.

– Vi menar att vi måste marknadsanpassa de här hyrorna. Vi har försökt att sätta en rimlig hyra för varje lokal, sa advokaten Anders Anell, ombud för hyresvärden. Och skälet till att Eccos höjning blir så dramatisk är enligt Anders Anell att de helt enkelt betalat för låg hyra under många år. Och vad de betalat tidigare ansåg han vara ointressant. Det enda intressanta är vad som kan anses vara en marknadsmässig hyra i dag.

Han jämförde med andra hyresgäster i Nian som redan nu betalar över 5 000 kronor per kvadratmeter och år, till exempel Air-Call, Lush, Naturapoteket och Hair City, alla i gatuplanet i Nian.

Ombudet för de sju butikerna kontrade med att jämföra hyrorna i Nian med dem i Flanörs galleria, eller i Valbo köpcentrum. Skobutiken Berglövs Skor i Flanörgallerian har till exempel en hyra på 2 100 kronor per kvadratmeter och år. Om hyresvärden skulle få igenom sitt krav på Ecco i Nian skulle hyran där bli 4 600 kronor.

Och enligt Daniel Sahlberg är den nyinvigda Flanörgallerian fullt jämförbar med Nians galleria, med rentav högre standard.

De sju butikerna motsätter sig alla höjningar. Enligt Daniel Sahlberg går många av dem dåligt, och Svensk Handel rekommenderar till och med sina medlemsföretag att försöka få hyressänkningar, där det är möjligt. Med en hotande lågkonjunktur för dörren kan redan de nuvarande hyrorna vara för höga. Enligt Svensk Handel har många hyresvärdar redan blivit mindre hårda i sina hyreskrav.

Men det är inte bara hyresnivåerna som parterna är oense om. När hyresvärden presenterade de nya kontraktsförslagen för två av butikerna hade kontrakten för lager och butik slagits ihop till ett. Det gör uppsägningen av de gamla kontrakten ogiltiga, enligt Daniel Sahlberg.

Hyresvärden kontrade med att begäran om medling från Din Sko och Ecco begärts av fel bolag, och att hyreshöjningarna därmed skulle gälla. Det misstaget medgav Daniel Sahlberg, men hävdade att hyresnämnden ändå kunde godta det, eftersom bolaget som formellt lämnat in ansökan om medling är delägare i företaget som driver butikerna.

Gårdagens diskussioner i hyresnämnden var ett första steg på väg mot en lösning, där nämnden försöker medla och få parterna att närma sig varandra.

– Medlingen fortsätter, sa Daniel Sahlberg när sammanträdet avslutades i går.

Om medlingen misslyckas kan hyresgästen begära att hyresnämnden tar ställning till vad som är en rimlig marknadshyra. Om hyresvärden driver igenom ett hyreskrav som ligger över den nivån och tvingar en butik att flytta kan hyresvärden tvingas att betala ut ett skadestånd i form av en årshyra.

Mer läsning

Annons