Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöhänsyn sätter stopp för vindkraft

Länsstyrelsen säger nej till 210 vindkraftverk på Finngrundet. Osäkerheten om djur och växter klarar det är för stor.

Annons

Som GD tidigare har berättat har vindkraftsföretaget WPD sedan flera år planer på att bygga en stor vindkraftspark vid östra Finngrundet.

För att få göra det krävs klartecken både från regeringen, eftersom området ligger i Sveriges ekonomiska zon, och från länsstyrelsen i Uppsala eftersom området är skyddat enligt Natura 2000.

Länsstyrelsen har nu beslutat sig för att säga nej. Skälet är att det inte går att säga att djur- och växtliv vid Finngrundets östra bank inte kommer att skadas av de 210 vindkraftverken under de trettio år som ansökan gäller.

Området har en rik algflora och här är den enda plats i världen där smaltång finns.

Grundet är en viktig tillflyktsort för djur och växter vars livsmiljö försvunnit på annat håll och miljön mellan saltare och sötare vatten är speciell skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Eftersom det inte finns några långtidsstudier av stora vindkraftparkers påverkan på det marina livet och det är svårt att dra slutsatser från andra ställen för hur det fungerar i Östersjön vill länsstyrelsen inte ta risken att vindsnurrorna ger skador som inte kan förutses i dag.

Utan klartecken för Natura 2000-området kan WPD inte bygga.

– Jag ser inget sakskäl till att vi inte ska få tillstånd så mycket talar för att vi kommer att överklaga, säger Göran Dalén, vd på WPD offshore Stockholm AB.

Än har de dock inte bestämt sig för om de ska överklaga till mark- och miljödomstolen.

Göran Dalén beskriver beslutet som ett moment 22.

– Om man inte provar kan man inte forska och då kommer man inte att kunna konstatera om det får skadliga effekter.

Han tror inte att vindkraftsparken skulle orsaka några skador, men skulle den göra det går det snabbt att avbryta. De studier som gjorts, som längst på vindkraftverk som funnits i cirka tio år, har inte visat på några effekter och det finns inga skäl till att det skulle vara annorlunda på Finngrundet säger Göran Dalén.

WPD:s planer på 90 vindkraftverk på Finngrundets västra bank, som GD också berättat om tidigare, är lagda på is i avvaktan på besked om östra sidan.

Mer läsning

Annons