Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonpaket till hamnen

/
  • Kajen vid Granudden ska byggas ut. Gävle hamn får 37 miljoner från EU:s strukturfond – vilket är halva kostnaden. Resterande belopp står kommunen för.

Gävle Hamn AB får 37 miljoner från EU:s strukturfonder för utbyggnaden på Granudden. Projektet är den första etappen i den stora utbyggnaden av hamnen i Gävle.

Annons

Beslutet innebär att EU:s strukturfonder står för halva investeringskostnaden för Granuddenprojektet. Resten står kommunen för. Kajen vid hamnen ska förlängas och dessutom ska magasin och järnvägsspår byggas på området. Totalkostnaden är beräknad till 78 miljoner.

– Det är jättekul, säger Gävle Hamns vd, Fredrik Svanbom.

Utbyggnaden av Granudden är en del av den stora hamnutbyggnaden och det är också den del som är mest fristående från övriga delar i projektet. Pengarna från EU finns inte med i den ursprungliga kalkylen så beslutet innebär en rejäl julklapp till Gävle Hamn.

– Det blir en bonuseffekt. Det blir lite enklare att finansiera, säger Fredrik Svanbom.

Han räknar med att arbetena på Granudden kan komma igång under våren.

Gävle Hamn har också fått 300 000 kronor från Europeiska Socialfonden för att göra en kompetensanalys av sin personal inför den stora utbyggnaden. Hamnens kapacitet kommer att öka med 40 procent om alla delar i utbyggnaden genomförs och det ställer ökade krav på personalen. Ambitionen är framför allt att öka samverkan mellan kommunala Gävle Hamn och övriga företag i hamnområdet.

Det kan bli mer EU-pengar till hamnprojektet. Precis som i Gävle planerar sjöfartsverket och kommunen i Norrköping att bredda inseglingsrännan, ett projekt som redan har fått EU-medel.

Mer läsning

Annons