Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontvisten på Ericsson prövad i AD

/
  • Ann Hillin, klubbordförande på IFMetall på Ericsson, var kallad som vittne i gårdagens tvist i Arbetsdomstolen.

De två anställda på Ericsson i Gävle som begär 40 miljoner av företaget fick i går sin sak prövad av Arbetsdomstolen.
– Man är lite omtumlad. Nu är det bara att hoppas, säger Kenneth Mårtensson.

Annons

Det är den lokala fackklubben som har stämt företaget inför arbetsdomstolen. Tvisten gäller en förslagsbelöning som Kenneth Mårtensson och Henrik Noring lämnade in redan 1999. Förslaget innebar enligt fackets beräkningar en vinst på 80 miljoner kronor för företaget. Enligt det lokala avtal som fanns ska förslagsställarna belönas med hälften av företagets vinst det första året, alltså 40 miljoner kronor.

Men företaget har hävdat att förslaget inte var nytt och att det därför inte ska betalas ut någon mer ersättning. I går var det dags för parterna att mötas i arbetsdomstolen i en förhandling som tog hela dagen.

Ann Hillin, klubbordförande på IFMetall på Ericsson, var kallad som vittne och fick berätta om det lokala avtalet och hur förslaget hanterats.

Tvisten har förts under lång tid och turerna har varit många, men båda parter står fast vid sina ståndpunkter. Förhandlingen skulle egentligen ha ägt rum redan i höstas men sköts upp eftersom IFMetall presenterade nya beräkningar som arbetsgivaren inte sett tidigare.

Det dröjer ytterligare en och en halv månad innan arbetsdomstolen kommer med sitt beslut i frågan.

– Har man väntat i nio år så kan man väl vänta tills dess.

– Hur det går har jag ingen aning om. Man kan veta att man har rätt men ändå inte vinna. Jag lever på hoppet, säger Kenneth Mårtensson.

Mer läsning

Annons