Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbelhandlare fälld för grovt skattebrott

/
  • Den fällande domen gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i varuhuset Lindholms Möbler mellan 1997 och 2000.

GÄVLE Ett års fängelse men inget näringsförbud.
I går kom domen mot den tidigare hockeyspelaren i Brynäs och nuvarande ägaren till ett möbelvaruhus i Gävle, Mikael Lindholm.
Sannolikt kommer både åklagare och försvarsadvokat att överklaga.

Annons
Den fällande domen gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i varuhuset Lindholms Möbler mellan 1997 och 2000. Under den tiden var Mikael Lindholm ansvarig för att en knapp miljon inte betalades till skattemyndigheten.
Pengarna skulle ha betalats som moms och arbetsgivaravgifter. Istället fick anställda svarta löner medan intäkter från möbelförsäljningen inte redovisades.
Det var i september 2000 som skattemyndigheten började ana att något inte stod rätt till. Polisen gjorde husrannsakan i lokalerna på Kryddstigen. Då beslagtogs fakturor och bokföring som bekräftade misstankarna.

Sedan länsrätten slagit fast vilka summor som skulle ha betalats in till skattemyndigheten har Mikael Lindholm sett till att göra det. Det visade sig ha betydelse när den tidigare hockeyspelaren nu undgick näringsförbud.
Tingsrätten skriver att det finns starka skäl att ge näringsförbud, vilket hade betytt slutet för Sjöhästen Import AB, bolaget som driver varuhuset Lindholms Möbler.
I lagen står det att näringsförbud i samband med grova skatte- och bokföringsbrott kan undvikas bara om det finns särskilda skäl.
Sådana finns, menar tingsrätten: Bolaget har i efterhand betalat skatter och avgifter. Mikael Lindholm verkar inte vara en företagare som satt ekonomisk brottslighet i system, och han har inte varit inblandad i konkurser. Ett näringsförbud skulle "slå undan benen på Mikael Lindholm och allvarligt försvåra möjligheterna att driva företaget vidare", skriver domaren Karl-Axel Bladh.

Därmed räddas Lindholms Möbler, även om ägaren hamnar i fängelse.
Målets åklagare, Jan Edsfors, är skeptisk och funderar på att överklaga just näringsförbudet.
- Ja, är brottsligheten så allvarlig att den ger ett års fängelse är det ovanligt att inte ge näringsförbud. När det blir fängelse i minst sex månader brukar näringsförbud följa med.
- Jag är inte nöjd, säger Jan Edsfors.
Mikael Lindholms försvarare K G Myhrberg å andra sidan, var nöjd med just det uteblivna näringsförbudet men missnöjd med ett års fängelse.
- Det var skönt. Mycket positivt. Men min spontana reaktion är att fängelsestraffet är för hårt. Dels med tanke på den långa tid som gått och dels med tanke på att allt betalats in, säger advokaten.

Att det gått tre år mellan det att brottet upptäcktes och att domen faller anser tingsrätten är normalt för den här typen av mål. K G Myhrberg håller inte med.
- Det är inte min klient som är orsak till att det tagit så lång tid, utan rättvisans kvarnar har malt långsamt.
Därför är ett överklagande till hovrätten troligt.
- Det lutar starkt åt det, säger K G Myhrberg.

Förutom Mikael Lindholm fick fyra andra personer villkorliga domar och böter för sin inblandning. Två kvinnor som skötte bokföringen dömdes för bokföringsbrott. Två bröder dömdes för medhjälp till skattebrott och skattebrott.
Huvudpersonen själv befann sig igår förmiddag i möbelvaruhusets lokaler där han svarade i telefonen när Gefle Dagblad ringde.
- Jag har inga kommentarer. Du får återkomma i morgon, är det enda Mikael Lindholm vill säga.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons