Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen berör 19

Nedläggningen av SOS Alarms central i Gävle ska inte försämra hjälpen till dem som ringer larmnumret 112.

Annons

– Det ska inte påverka verksamheten, säger regionchefen Sverker Peterson.
Totalt läggs tre larmcentraler ner. 40 tjänster berörs, 19 av dem i Gävle.
Förändringarna ska vara genomförda till sommaren nästa år. Vad som händer med de anställda på de berörda centralerna, och om de kan få jobb på andra centraler, är inte klart. Flera av de anställda i Gävle har lång arbetstid på företaget.
– Vi har inte sagt upp någon. Jag är säker på att det blir någon form av erbjudanden, men hur de kommer att se ut vet jag inte, säger Sverker Peterson.
Enligt uppgifter till GD kommer några anställda i Gävle att kunna få jobb på andra orter medan 19 operatörer kommer att sägas upp.
– För den enskilde är det förstås tragiskt, säger Lisa Bäckström, koncernfacklig företrädare för Unionens medlemmar på SOS Alarm.
I går besökte hon Gävle för att prata med personalen.
Efter nedläggningen i Gävle, Eskilstuna och Skellefteå kommer SOS Alarm att ha 15 centraler kvar i landet, bland annat i Uppsala och Falun.
Samtidigt aviserar SOS Alarm att företaget ska sluta ta hand om olika trygghetstjänster. Verksamheten ska säljas till Tunstall, ett annat bolag i branschen.
Motiven för hela förändringen är enligt Sverker Peterson ökade krav från kunderna, bland annat en utökad sjuksköterskebemanning, och en uttalad målsättning att bli mindre sårbara.
– Vi har inte råd att ha en väldigt decentraliserad verksamhet, säger Sverker Peterson.
Men många av de anställda befarar att nedläggningarna innebär att värdefull lokalkännedom går förlorad. Nu kan samtalen från Gävleborg hamna på vilken larmcentral som helst i landet.
Men enligt Sverker Peterson finns den verkligheten redan i dag. Med tillgänglig teknik, bland annat GPS-lokalisering, och med rätt utbildning ska det inte märkas att operatörerna sitter på en annan plats.
– Jag ser ingen stor fara i det, säger han.
De anställda och de fackliga representanterna har en annan uppfattning.
– Den lokala förankringen är viktig för all blåljusverksamhet. Vi tycker att den är viktigare än vad arbetsgivaren verkar tycka, säger Lisa Bäckström, som ändå har en viss förståelse för företagets beslut.
– Det var väntat. Vi har för stor kostym.
I Gävle delar räddningstjänstens inre befäl och SOS Alarm lokaler. Nedläggningen innebär att de inte längre kan samarbeta på samma sätt som tidigare.
– Där måste vi hitta en lösning, säger räddningschefen Tommy Törling.
Annars förutsätter han att SOS Alarm ska leverera likvärdig service, eller bättre, efter omorganisationen.
Gästrike Räddningstjänst får redan i höst ta ställning till om det finns bättre alternativ än SOS Alarm. Parternas avtal löper ut vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons