Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge lockar med jobb

/
  • Emelie Axberg och Kajsa Persson funderar på att åka till Norge för att arbeta och tyckte att Arbetsförmedlingens informationsdag med tema Norge passade dem perfekt. – Vi vill veta hur man gör när man söker jobb där och vad det finns för jobb, säger Emelie Axberg.
  • Kön slingrade sig lång utanför Arbetsförmedlingen under fredagen. Anledningen var en informationsdag som handlade om arbete i Norge.
Foto: Leif Jäderberg

Det finns 15 000 jobb att söka – om du flyttar till Norge. EURES, den europeiska arbetsförmedlingen, kom i går till Gävle för att informera om hur man söker jobb i vårt grannland.

Annons

När portarna till arbetsförmedlingen slog upp klockan tio slingrade sig en lång kö längs Nygatan. Anledningen var Jobbchansen och temat Norge.

Samtidigt som varslen duggar tätt i Gävle annonseras det om 15 000 lediga jobb i Norge. Lyckligtvis är efterfrågan om jobb i vårt grannland stor i Gävle och därför passade arbetsförmedlingen på att bjuda in de norska EURES-rådgivarna. EURES fungerar som en europeisk arbetsförmedling och informerar människor hur de ska gå till väga när de söker jobb i ett annat land.

– De senaste fyra månaderna har vi haft ett stort tryck efter jobb i Norge. Det är alla olika grupper som söker och människor från 17 till 60 år, säger Hilal Tercan som är EURES-rådgivare i Gävle.

Anledningarna till att Gävlebor vill jobba i Norge är delvis för att tjäna pengar och för att det är svårt att få jobb i Sverige.

Förutom de vanliga säsongsjobben på fiskrensning, restaurang och industri är det även stor brist på förskollärare, sjuksköterskor, läkare, svetsare och framför allt ingenjörer.

Att Norge letar efter arbetskraft i Sverige är inget nytt fenomen. Det tillhör till exempel vanligheterna att du bli serverad av en svensk om du går på restaurang i Oslo.

– Svenskar är en väldigt populär arbetskraft i Norge, delvis för språket men även för att de håller hög standard och har god servicekänsla. Jag vet inte exakt hur många svenskar som jobbar i Norge men jag har hört en siffra om 70 000 svenskar i bara Oslo, säger Janne Nilsen som jobbar med rekrytering inom norska EURES.

Emelie Axberg och Kajsa Persson är 19 år och funderar på att lämna Gävle för Oslo eller Bergen. De kommer från Bollnäs och är både arbetslösa för tillfället. Att jobba i Norge skulle bli att förena nytta med nöje.

– Det vore kul att komma iväg lite innan vi börjar plugga, säger Kajsa Persson.

De är inte så kräsna när det gäller yrke utan kan tänka sig att jobba både med fiskrensning eller inom hotell- och restaurangbranschen.

– Det har inte så stor betydelse, vi vill tjäna pengar, säger Emelie Axberg.

Mer läsning

Annons