Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bara kunder som fattas

/
  • Från arbetslös till egen företagare och ägare av butik och kafé i Hamrånge. -  Tjejer måste våga mer, säger Jinita Rauhanen. Foto: Tobias Ivarsson

GÄVLE Efter tre års arbetslöshet tröttnade hon.
Jinita Rauhanen, 25, Bomhus, gick en kurs i företagande för tjejer.
Nu ska hon stå på egna ben och startar butik och kafé i Hamrånge.

Annons
Det var av arbetsförmedlingen hon fick tipset om kursen Businesswoman. Ett projekt för arbetslösa kvinnor i Gävle som vill få hjälp att starta eget företag.
Perfekt för Jinita som alltid drömt om eget, men aldrig tagit steget.
- Tjejer måste våga mer. En av anledningarna till att så få tjejer startar företag är att de är försiktiga, karlarna tutar och kör medan vi tänker efter mera, säger hon.
Under de åtta senaste månaderna har Jinita utbildat sig. Gått igenom marknadsföring, att bemöta kunder och diverse projektarbeten.
Dessutom har olika företrädare för branschen varit där och föreläst.
- Det har varit en krävande tid. I princip kan man säga att vi har fått undervisning i hur man bygger upp en firma från grunden tills dess att den är klar, säger Jinita.
Nu känner hon sig nu redo att möta verkligheten och känner att hon via utbildningen har en god grund att stå på.
- Man är alltid rädd att det inte ska funka, men jag känner att jag har mer kött på benen nu. Dessutom har jag har gjort en marknadsundersökning som var väldigt positiv. 70 procent av de jag frågade i Gävle skulle kunna tänka sig att besöka mig, säger hon.

För Jinita väntar en hektiskt tid fram till öppningen. Det är mycket att tänka på, varor som ska beställas och butiken och kafét inredas. I butiken kommer man att kunna handla allting från leksaker till keramikmuggar och handskrivna gratulationskort. Namnet blir Jinrik presentaffär.
Till sin hjälp att driva allting kommer hon att ha sin man, och dessutom kommer deras respektive mödrar att finnas till hands när det behövs.
- Eventuellt kommer jag även anställa en sommarjobbare till kaféet, men det beror på vädret hur mycket vi kan ha öppet, säger hon.
Den nya butiken öppnar första maj, det intilliggande kaféet kommer att ha öppet under juni, juli och augusti.

Henrik Sellin

Mer läsning

Annons