Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är sågen historia

/

Nu har sista stocken sågats i Norrsundet. De två brädorna hamnar på Arbetarmuseet, med namnteckningar från alla som är kvar in i det sista på Kopparfors Sågverk.

Annons

Operatörerna Thomas Berglund och Magnus Nilsson stoppade grovlinjen när sista stocken var på väg in i sågen och kom ut för att posera för fotograferna.

De har följts åt hela livet, gick i skolan tillsammans, gjorde lumpen tillsammans och har jobbat ihop i sågen.

Men nu ser framtiden olika ut. Thomas Berglund har dragit en vinstlott och är en av sju från Norrsundet som fått jobb på Ala Sågverk i Ljusne. Magnus Nilsson funderar på att studera.

– Jag ska kanske försöka bli något, jag får se. Men jag hade mycket hellre jobbat kvar här, helt klart. Jag trivs här. Efter beskedet om nedläggning trodde jag att det skulle bli en dipp, och det blev det ju, men i stort sett har vi hållit humöret uppe hela tiden, säger han.

– Det är kamratskapet här som gör att man trivts så bra. Jobbet är kanske inte så märkligt, men vi har haft väldigt bra arbetskamrater, säger Thomas Berglund.

De sista två plankorna som sågades togs undan för att alla skulle kunna skriva sina namn på dem.

– Jag har lovat att Arbetarmuseet ska få dem, sa Marcus Muhrén som avslutar sina 24 år på Kopparfors sågverk som produktionsledare.

Han ska också till Ala.

– För mig har det löst sig riktigt bra. Men det blir lite skillnad. Jag har haft tio minuter till jobbet. Nu får jag pendla fem mil, säger han.

Även om den sista stocken på grovlinjen var sågad återstod några timmars arbete innan de sista på klenlinjen var sågade. Sedan kommer det att ta ytterligare någon vecka innan allt virket är torkat och därefter några dagar för att kapa och paketera det sista.

Vid månadsskiftet kommer produktionen att vara helt nedlagd, och vid nyår stängs också pelletsfabriken och pannan.

– Det är vemodigt. Men det är ändå rätt beslut. Sågen har gått med förlust så länge. Det skulle ha krävts så stora investeringar för att få den lönsam, säger sågverkschefen Christer Rosén.

– Men det var inte det här jag tänkte mig när jag kom hit.

Christer Rosén ska vara kvar och sköta avvecklingen av sågen. En av arbetsuppgifterna är att sälja maskindelar, i första hand till de övriga 22 sågverken i Stora Enso-koncernen.

Efter nyår kommer han att ha sällskap av sammanlagt nio personer som ska packa pellets och städa upp.

”Det är vemodigt. Men det är ändå rätt beslut. Sågen har gått med förlust så länge.”

Sågverkschefen Christer Rosén

Mer läsning

Annons