Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny containerterminal byggs för 260 miljoner

/
  • Kommunstyrelsen i Gävle ställer sig bakom förslaget till ny containerterminal i hamnen.

GÄVLE Den sedan länge planerade hamnsatsningen i Gävle ser ut att bli av. Kommunstyrelsen ställde sig i går bakom ett förslag som innebär att kommunen och näringslivet tillsammans bygger en ny containerterminal för 260 miljoner kronor.

Annons
Det är den uppgörelse som kommunen och sex företag tidigare träffat och som GD berättade om i förra veckan som politikerna nu godkänt. Beslutet var enhälligt, något som glädjer Ingemar Westin, vice vd i Gävle stadshus AB.
- Det känns naturligtvis jättebra för fortsättningen. Frågan ska ju upp för ett slutligt avgörande i kommunfullmäktige, säger han.

Enligt förslaget ska en ny containerterminal byggas i Gävle hamn. I satsningen ingår bland annat två bredbenta så kallade gantrykranar från Liebherr och en helt ny 300 meter lång kaj.
Kommunen kommer att bekosta kajen och den övriga infrastrukturen, en investering på maximalt 150 miljoner kronor. Ett nybildat containerhanteringsbolag ska köpa de nya kranarna som kostar 110 miljoner kronor och svara för driften av verksamheten.

Intressenter i bolaget är Gestrike Invest (25 procent), Gävle kommun (20 procent), AB PJ Haegerstrands (20 procent), Gävle Sjöfarts AB (5 procent) Svecon Freight AB (20 procent) och Fredriksskans Hamnmagasin AB (10 procent).
I förslaget ingår också att Gävle kommun säljer sina hamnmagasin till det av Gestrike Invest nybildade bolaget Fredriksskans Hamnmagasin AB.

Den nya anläggningen beräknas vara klar i augusti 2006. Satsningen är tänkt att göra Gävle till ett logistikcentrum för godshantering i Östersjöregionen.
- Beslutet blir en viktig signal till marknaden att det i Gävle kommer att skapas ett containeralternativ till Göteborg, säger Ingemar Westin.
På sikt är förhoppningen att fler företag ska etablera sig i anslutning till hamnen.

- Det är förstås inget som kan genomdrivas med politiska beslut. Däremot kan man skapa förutsättningar för en positiv utveckling och se till att Gävle blir intressant som investeringsort, säger Ingemar Westin.
Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan den 24 maj.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons