Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny dramatisk dag på börserna

Raset på börserna fortsatte under måndagen. Börsen i Stockholm föll med 5,2 procent.

Men finansminister Anders Borg lovar att de svenska hushållen inte behöver oroas för statliga åtstramningar.

Annons

Det blev en ny dramatisk dag på världens börser.

Till exempel rasade Stockholmsbörsens OMX-index med 5,2 procent, börsen i Frankfurt med 5 procent, Parisbörsen med 4,7 procent och Londonbörsen med 3,4 procent.

I USA hade Dow Jones industriindex sjunkit med 2,7 procent och Nasdaqs kompositindex med 3,5 procent efter några timmars handel.

Kommande budget

Inom kort ska regeringspartierna förhandla om nästa års budget.

– Det är ett turbulent läge. Vi får räkna med att osäkerheten kvarstår till början av hösten, säger Anders Borg (M).

Han tycker att det är för tidigt att bedöma hur svensk ekonomi påverkas, men ger ändå beskedet att det inte är aktuellt med skattehöjningar eller besparingar.

Borg pekar på att statens finanser är stabila. Dessutom fungerar kronans rörliga växelkurs som en buffert. Ju lägre värde på kronan, desto mer ökar de svenska exportföretagens konkurrenskraft.

Det viktiga för svensk del är, enligt finansministern, att visa på politisk stabilitet och ha säkerhetsmarginaler i budgeten. Han vill inte gå in på om det kan bli aktuellt att skjuta på några av de reformer för 25 miljarder som regeringen aviserat till 2012; ett femte jobbskatteavdrag, höjd gräns för statlig inkomstskatt, halverad restaurangmoms och sänkt skatt för pensionärer.

Utöver det vill Folkpartiet gärna se en satsning på lärarna. Kristdemokraterna vill ha mer pengar till olika delar av välfärden, men prioriterar skattesänkning för pensionärer. För Centern står halverad restaurangmoms högt på önskelistan.

Euron är hotad

Räntan på italienska och spanska statspapper föll kraftigt efter Europeiska centralbankens stödköp av statsobligationer. Men även om trycket mot Italien och Spanien nu avtar är krisen i eurosamarbetet inte över.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, ser två vägar för euron. Antingen skrotas valutaunionen, eller så skapas Europas Förenta Stater.

Och Bergqvist ser tecken på att en sådan fullskalig politisk union är på väg. Nästa steg borde därmed bli att diskutera en fiskal union med gemensamma skattebeslut.

– Där har till exempel ECB-chefen Trichet varit ute och vädrat tanken om att skapa ett gemensamt finansdepartement i Europa för att formera politiken. Har du tagit det steget är du ganska nära Europas Förenta Stater, säger Bergqvist.

Samtidigt är de räddningsfonder, EFSF och ESM, som tidigare snickrats ihop inte tillräckligt stora för att ta hand om så stora länder som Italien och Spanien. Därför kommer de fonderna att behöva fyllas på ordentligt. Men det kommer att bli mycket svårt att få de 17 euroländerna att enas om att stoppa in ännu fler räddningsmiljarder i fonderna.

Mer läsning

Annons