Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krav på lärarutbildningen

/

De nya reglerna för lärarutbildningen innebär att dagens lärarexamen ska ersättas av två, en som är grundläggande och en som ämneslärare. De innebär även att Högskolan i Gävle kan mista sin examinationsrätt.

Annons

Kompetensnivån hos den svenska lärarkåren har både kritiserats och diskuterats de senaste åren och sommaren 2007 tillsatte regeringen förra universitetskanslern Sigbrit Franke att leda utredningen En hållbar lärarutbildning.

Utredningen, som överlämnades till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i går, framhåller att lärarna måste bli mer specialiserade. Därför kommer lärarexamen att delas in i två olika utbildningar. En grundlärarexamen och en ämnesexamen.

– Vi går tillbaka till 1960-talets skola där man delar in skolan i 1–3, 4–6 och 7–9, säger Roy Andersson, chef för lärarprogrammet vid Högskolan i Gävle.

Både grundlärarexamen och ämneslärarexamen kommer att ha fyra olika inriktningar för att göra lärarna så specialiserade som möjligt.

Detta innebär en förändring för samtliga lärarutbildningar i landet men i Gävle har man sedan länge arbetat med tydliga gränser inom utbildningen.

– Till skillnad från andra lärosäten så har vi aldrig gjort inriktningar med brett åldersintag utan har haft de traditionella inriktningarna mot förskola, grundskola och gymnasium, säger Roy Andersson.

Samtliga lärarutbildningar kommer även att få söka om sin examinationsrätt. Högskolan måste därför inventera sin kompetens för att se till att de uppfyller alla krav och kan visa att de har en fungerande ämnesdidaktisk forskning, ett godkänt antal disputerande lärare och gott kommunsamarbete när det gäller praktikplatser.

– Men vi känner oss rätt trygga. När det gäller praktikplatser blir det krav på att studenten får plats i rätt skolform och i rätt ämne, men det har vi redan lyckats uppfylla till 99 procent, säger Roy Andersson.

Sigbrit Franke föreslår att det inte ska ske någon antagning till lärarutbildningen under läsåret 2009/10 för att få tid att fasa in den nya reformen. Hon rekommenderar även att behörighetskraven till lärarutbildningen skärps och att användningen av lämplighetsprov bör undersökas.

Mer läsning

Annons