Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt biljettsystem för Upptågets resenärer

Upptåget får fler avgångar den 9 december – och ett nytt biljettsystem.

De nya taxorna trasslar till det för Lars Oscarsson.

Annons

Som GD berättat får Upptåget fler avgångar och Uppsala som slutstation. I Uppsala får den som ska fortsätta söderut ta SL:s pendeltåg.

Det nya kollektivtrafiksamarbetet mellan Uppsala och Stockholm innebär också nya biljettpriser. De båda länens biljettavgifter slås ihop och sedan dras en rabatt av, tolv procent för månadskort, 25 procent för tio-resorskort och 30 procent för enstaka biljetter.

Vuxna resenärer till Arlanda får också betala den avgift som bolaget A-train tar för att gå av där, 300 kronor på ett månadskort och 75 kronor för en enkelbiljett.

De båda biljettsystemen är inte samordnade än och därför säljs de kombinerade UL/SL- tioresorsbiljetterna bara som mobiltelefonbiljett till att börja med.

Uppsalatrafikens övriga biljetter fortsätter att gälla som vanligt, men för Lars Oscarsson innebär förändringen problem.

Han har ett tioresorskort på Uppsalatrafiken som gäller från Gävle och kompletterar med en SL-remsa när han åker till Stockholm. Remsan behöver han byta ut mot ett kort, som man sätter in pengar på att betala biljetten med. När han ska hem från Stockholm gäller inte Uppsalakortet utan han måste köpa en tilläggsbiljett till SL-kortet för 60 kronor och på Upptåget lägga till 90 kronor för sträckan Skutskär-Gävle. Buss Skutskär-Gävle kostar 45 kronor. Till Stockholm gäller Uppsalakortet som förut från Gävle till Arlanda.

– De har rört till det här ordenligt, säger han.

Han har också haft svårt att få besked om vad som gäller efter den 9 december.

– Det är bara att beklaga att vi inte har någon bra lösning mellan Gävle och Stockholm med tiokortet, säger Sture Jonsson, informationschef på Uppsalatrafiken.

Få åker sträckan med den biljetten. Anledningen är att UL och SL fortfarande har olika biljettsystem.

– Vi ska byta vårt biljettsystem inom ett år, säger Sture Jonsson.

I slutet av veckan ska det nya biljettsystemet presenteras på UL:s hemsida. Stockholms landstingsfullmäktige fattar beslut om SL-priserna i början av december, men trafiknämnden har sagt ja.

Mer läsning

Annons