Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och många fler har drabbats

Över 1 000 personer förlorade jobbet när Ericsson lade ner sin verksamhet i Gävle förra året. För många underleverantörer och andra företag var nedläggningen ett hårt slag, men en del av dem har nu börjat kämpa sig tillbaka.

Annons

Ericssons anställda slutade i omgångar mellan april och december förra året då fabriken bommade igen. Totalt förlorade 1 100 personer jobbet – 850 på Ericsson och 250 i bemanningsföretag.

Nedläggningen har fått negativa konsekvenser för flera andra företag. Förutom LV-baren, som nu försatts i konkurs, ligger bland annat Farfars Restaurang i området.

– Vi har tappat ungefär 40 procent av våra kunder. Det är ett hårt slag ekonomiskt. Just nu förhandlar vi med fastighetsbolaget om att få sänkt hyra, säger Charbel Matar som är med och driver restaurangen.

Förutom lunchservering erbjuder Farfars även catering. Kvällstid fungerar restaurangen som festvåning.

– Vi har fortfarande många kunder som kommer hit så jag tror och hoppas att vi ska klara oss. Vi försöker satsa mer på kvalitet nu för att locka fler kunder, säger Charbel Matar.

Ett annat företag som drabbades hårt var FLB Logistik som ansvarade för både lagring och transporter åt Ericsson. I januari 2010 varslade FLB 28 av sina 39 tillsvidareanställda som en direkt följd av Ericssons varsel. I slutänden blev det 25 som fick gå.

– Vi tappade en avsevärd del av vår omsättning när Ericsson lades ner. Men nu har vi sakta men säkert börjat anställa på nytt, även om det än så länge bara är visstidsanställningar, säger Peter Jonsson, VD för FLB Logistik.

Även Sodexo, som skötte städningen på Ericsson, varslade personal när nedläggningsbeskedet kom. Resultatet blev att 12,6 tjänster försvann. Andra företag som berördes av Ericssonnedläggningen var biluthyrare och lagerbolag. Totalt uppskattas mellan 300 och 500 personer, som indirekt arbetade åt Ericsson, ha blivit av med sina jobb efter nedläggningen.

Mer läsning

Annons