Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orderbrist - då drog Korsnäs i bromsen

Två av Korsnäs pappersmaskiner har stått stilla under de senaste dagarna på grund av orderbrist. Samtidigt fortsätter förhandlingarna mellan företagsledningen och facken om personalminskningar.

Annons

De två pappersmaskiner som stått stilla under några dagar startades igen i går enligt företagsledningen. Under den senaste månaden har flera maskiner stått stilla i omgångar.

– Det är ingen dramatik i det här. Just nu är det lågsäsong för oss och vi gör därför ett antal planerade stopp. Perioden kring jul och nyår brukar oftast vara en lugn period för oss, säger Christer Simrén, vd för Korsnäs.

Han medger dock att lågkonjunkturen har lett till att det blivit fler produktionsstopp än vad det normalt brukar vara såhär års.

– Men vi ser ganska optimistiskt på framtiden, vi har klarat den här situationen betydligt bättre än många av våra konkurrenter, säger Christer Simrén.

Korsnäs försäljning till Kina kollapsade nästan i samband med melaminskandalen, när människor slutade köpa mjölk och mjölkprodukter. Men nu syns en ökad försäljning av mjölkprodukter igen vilket kan leda till att Korsnäs export av vätskekartong till Kina ökar.

– Den kinesiska marknaden håller sakta på att återhämta sig, säger Christer Simrén.

För personalen på Korsnäs har produktionsstoppen hittills inte inneburit några permitteringar. De har fått ägna sig åt rengöringsarbete de dagar maskinerna stått stilla. I dagsläget är det inte aktuellt med några ytterligare sparkrav eller varsel enligt företagsledningen. Men Christer Simrén vill inte utesluta någonting.

– Det beror helt på hur marknaden utvecklas, säger han.

I november presenterades ett sparpaket som innebär att Mellan 110 och 130 tjänster ska bort från Korsnäs i Gävle och Frövi. Förhandlingarna mellan facket och företagsledningen om hur sparpaketet ska genomföras pågår fortfarande.

– Vi ska träffas i nästa vecka igen. Vi vill ju att så få som möjligt ska behöva lämna företaget och att förändringarna som genomförs inte ska innebära att folk får jobba ihjäl sig för att hinna med, säger Bo Myrberg, ordförande i Pappers avdelning 3.

Men om det ska gå att undvika uppsägningar krävs det att betydligt fler är intresserade av det erbjudande om avtalspension som facket och företagsledningen har kommit överens om.

– Hittills har intresset varit för klent för att det ska gå att genomföra det här på frivillig basis, säger Bo Myrberg.

Mer läsning

Annons