Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimliga hyreskrav i Nian

/
  • Tio butiker i gallerian har gått till hyresnämnden för att få ner hyreskraven från fastighetsägaren. Den här veckan inleds förhandlingarna i nämnden.
  • Fastighetsägaren kräver en 25-procentig hyreshöjning. Det vill Janne Pihl på Bokia inte gå med på.

Tio butiker i gallerian Nian vägrar att godkänna hyreskraven från fastighetsägaren. Nu får hyresnämnden avgöra ärendena.
– Det är orimliga krav, säger Janne Pihl, som driver Bokia i Nian.

Annons

Det har stormat under lång tid i gallerian, ända sedan hyresvärden Nordic Retail Fund lade fram sina hyreskrav i höstas.

För bokhandeln handlade det om en hyreshöjning på 25 procent. Hyresvärdens första bud lyckades Janne Pihl förhandla ner, men även det sista budet tycker han är på tok för högt.

– Tyvärr är det de små och mellanstora butikerna som kommer i kläm. De riktigt stora kommer de inte åt, säger Janne Pihl.

Och han är inte ensam om kritiken mot hyresvärden. Tio butiker har gått ihop och vänt sig till hyresnämnden för att få ner hyreskraven.

– Det är den möjlighet vi har, säger Clas Lövland, etableringschef på Nilson Group, kedjan som bland annat driver Din Sko och Ecco.

Enligt honom är hyreskraven för höga i förhållande till marknaden i Gävle.

Nilson Group driver skobutiker över hela landet och kan jämföra nivåerna i Gävle med motsvarande städer.

– Man tar i för mycket för en marknad som Gävle. Det är nivåer som vi betalar i Malmö och Göteborg, säger Clas Lövland.

Enligt Janne Pihl känns det extra tungt eftersom hyreskraven inte hänger ihop med någon ökad insats från fastighetsägaren. Tvärtom finns det signaler om neddragningar i servicenivån.

– Vi får inget mervärde. Det känns som att de vill driva upp hyresnivån bara för att kunna visa upp hyreskontrakten för någon ny köpare, säger Janne Pihl.

Bengt Sundkvist äger JC-butiken i Nian och har också vänt sig till hyresnämnden. Nu är han mitt uppe i förhandlingar med hyresvärden.

– Det första budet kändes lite väl högt. Nu har de backat en del. Vi får se hur det slutar, säger Bengt Sundkvist.

Bokia har funnits i fem år i Nian och Janne Pihl skulle gärna satsa mer i butiken i stället för att lägga så mycket på hyran. Vad som händer om hyreskraven ändå går igenom vill han inte svara på.

De första förhandlingarna i hyresnämnden hålls senare i veckan.

– Sedan får vi se om vi kan vara kvar, säger Clas Lövland på Nilson Group.

Gallerian Nian ägdes tidigare av Fastpartner, som sålde fastigheten till det brittiska fastighetsbolaget Boultbee.

Boultbee har senare sålt fastigheten vidare till Nordic Retail Fund, en investeringsfond som specialiserat sig på kommersiella fastigheter i Norden. Men Boultbee finns fortfarande med i förvaltningen av gallerian Nian.

EFM, ett dotterbolag till Boultbee, förvaltar fastigheten i Gävle och andra fastigheter som ägs av Nordic Retail Fund.

GD har utan framgång sökt företrädare för EFM.

Mer läsning

Annons