Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisshet om bidrag oroar

/
  • Ur Gefle musikdramatiska teaters uppsättning av Figaros bröllop.
  • I söndags samlades alla medverkande i La Traviata för första gången. Arbetet med uppsättningen fortsätter som planerat, de uteblivna Sparbanksstiftelsepengarna till trots.
  • – Det är ett oerhört besvärligt läge, säger Börje Wallén, styrelseledamot och producent i Gefle musikdramatiska teater.

Gefle musikdramatiska teater hör till dem som förlitar sig på Sparbanksstiftelsen Nyas bidrag.
De hade hoppats på 300 000 kronor till La Traviata.

Annons

I fjol sa Sparbanksstiftelsen Nya ja till bidragsansökningar på drygt 19 miljoner kronor.

Pengarna går till myndigheters och föreningars olika forsknings-, idrotts- och kulturprojekt i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Sörmland samt Älvkarleby kommun.

Gefle musikdramatiska teater sökte 400 000 kronor i fjol för årets uppsättning av La Traviata. Den fick 100 000 kronor, med uppmaningen om att återkomma med en utvecklad ansökan när de hunnit längre.

Nu ser det inte ut att bli några mer pengar eftersom stiftelsen inte får någon utdelning från Swedbankaktier.

Ovissheten om bidraget oroar.

– Det är väldigt viktigt för oss, säger Margareta Andersson, ordförande i teaterföreningen och producent.

– Det är ett oerhört besvärligt läge, säger Börje Wallén, styrelseledamot och producent.

De har dock inga planer på att ställa in. I söndags höll de kollationering. Tolv solister, 32 körsångare och lika många musiker samt scenpersonal ingår i uppsättningen.

– Vi har vädjat till ensemblen att vara återhållsamma för att kunna gå iland med det här, säger Börje Wallén, som dock inte har fått något svar än om de är beredda att ställa upp på lägre ersättning.

Budgetrevidering, sponsorraggning och vädjan till allmänheten kan komma ifråga säger Margareta Andersson. Fler sålda biljetter än budgeterat kan också bidra till att få ihop ekonomin.

Biljettförsäljningen börjar i april och premiären blir i september.

Teatern har också sökt en miljon kronor av kommunen och väntar svar i mars. De tycker att det borde finnas pengar.

– Om det hade blivit kulturhuvudstadsår hade vi fått fem miljoner kronor, en miljon kronor om året i fem år, säger Börje Wallén.

GUBB, Gävleborgs ungdoms Big band, fick genom föräldraföreningens ansökan 47 000 kronor i fjol för att bland annat ge ut en cd.

I år har de inte sökt några pengar säger Lotta Hellsten, producent på Musik Gävleborg. De brukar söka och få bidrag när de vill göra en större satsning som en turné.

För högskolan är stiftelsens bidrag betydelsefulla och prorektor Svante Brunåker är orolig för läget i Sparbanksstiftelsen. Uteblir pengarna därifrån behöver de leta andra finansiärer.

Mer läsning

Annons