Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletskungen satsar på kaminer

/
  • Hans Frisk, längst till höger, blir grossist för den nya utrustningen från Italien. Tomas Eriksson, generalagent för den italienska firman besökte Forsbacka i veckan tillsammans med Francesco Panza och Luigi Montibro.

Han blev pappa och pappaledig på äldre dar och hade egentligen tänkt dra sig tillbaka. Men Hans Frisk i Forsbacka kunde inte låta bli att starta på nytt när han sålt sin datafirma och flyttat från Stockholm.

Annons

– Jag har så himla roligt, säger Hans Frisk, som började på nya kula i värmebranschen.

Äldsta sonen skulle gå på hockeygymnasium i Gävle och familjen började fundera på att flytta från Stockholm, där Hans Frisk drev en egen datafirma. Med sommarstuga i Älvkarleby var de inte helt obekanta med trakten, men Forsbacka var ett ganska okänt begrepp.

Men där fanns ett hus som de fastnade för och tonårspojkarna lockades med närheten till Kungsberget, egen båt och visst fanns det en skateboardramp i Forsbacka?

Efter flytten från Stockholm pendlade Hans Frisk i tre år till datafirman i Stockholm, innan han fick det oväntade beskedet att ett sladdbarn var på väg.

Han sålde firman i Stockholm, blev pappaledig och riktade in sig på att bli en pensionerad före detta företagare. Så blev det inte.

– Det började krypa i kroppen, säger Hans Frisk, som startade en importfirma för minilastare. Han behövde ändå en sådan för arbetet på tomten, så varför inte lika gärna börja sälja dem? Hans Frisk blev generalagent för minilastaren men tvingades ge upp kontraktet när han blev pappaledig. Men kontakterna i Finland gav en ny idé. Varför inte importera pellets från Finland i stället?

Pelletskungen var född och Hans Frisk började leverera pellets runt om i stugorna, först i en lätt lastbil. Den blev snabbt för liten och han tvingades ta lastbilskörkort och skaffa en större bil.

Sådär har det rullat på. Sonen är sex år nu och Hans Frisk har lämnat pelletsförsäljningen och säljer i stället ved- och pelletskaminer och tillbehör. Det mesta av försäljningen sker via internet.

Det senaste tillskottet i sortimentet är hämtat från Italien och i veckan har det installerats en komplett demonstrationsanläggning som kan eldas med pellets, ved eller andra bränslen. Nu blir han grossist för produkten som kan ersätta ett helt pannrum och monteras var som helst i bostaden och ge både värme och varmvatten.

I Italien används också majs som bränsle så Hans Frisk har redan börjat undersöka möjligheterna att importera majs.

Tekniker och konstruktörer från tillverkaren var på plats i torsdags och fredags och Hans Frisk tror mycket på idén, precis lika mycket som på alla andra idéer som dyker upp Nu undersöker han om det går att importera utrustning från Kina, utformade efter hans eget huvud.

Firman är känd under varumärket Pelletskungen men Hans Frisk vill byta ut det och ett namnbyte är på gång.

Företaget omsätter runt tre miljoner kronor, men drivkraften för Hans Frisk är ändå mest att ha roligt i sitt arbete. Och idéerna fortsätter att strömma till så planerna på att dra sig tillbaka kanske får skjutas upp ett tag till.

Han har varit egen företagare sedan 1984 och vet att det är en svår konst att hitta en balans mellan jobb och privatliv.

– Ibland blir jobbet lite för roligt.

Mer läsning

Annons