Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penningtvätt bakom skandalsåg i norr?

Sågen i Dorotea, med en Gävlebo och en rysk medborgare som styrelseledamöter, är försatt i konkurs. Sågen har haft tre anställda de senaste åren men har inte sågat något timmer på flera år.
– Det är väldigt märkligt, minst sagt, säger Lars-Erik Larsson, ombudsman på Skogs- och Träfacket.

Annons

Sågen fick ryska ägare redan 2002, och det hälsades med jubelrop i Dorotea. Sågen var på väg att läggas ner och de 33 anställda var varslade.

Men det blev aldrig någon riktig fart på verksamheten i Dorotea, och efter några år blev det definitivt stopp. Sedan 2005 har det bara sågats 90 kubikmeter virke på anläggningen.

De sista åren har tre anställda fortsatt att stå på lönelistan, utan egentliga arbetsuppgifter utöver tillsyn av maskiner och lokaler. De har gått ner till sågen varje dag och sedan gått hem igen, men ändå fått betalt av ägarna.

Ibland har lönen uteblivit och Skogs- och Träfacket har vid flera tillfällen begärt sågen i konkurs. I sista stund har ägarna betalat, men inte den här gången. De tre anställda gick på nytt till tingsrätten när de inte fått någon lön sedan i höstas. I onsdags försattes bolaget i konkurs.

Varför någon är beredd att betala tre anställda för att inte göra någonting har varit en fråga som stötts och blötts i Dorotea de senaste åren.

– Vi har haft våra spekulationer. Det vi har funderat på är om det är någon form av penningtvätt, säger Lars-Erik Larsson

Gävlebon registrerades som styrelseledamot redan 2004. Vilken hans roll i bolaget har varit är oklart.

När sågen försattes i konkurs fanns ingen representant för ägarna på plats. Förutom Gävlebon har en rysk medborgare varit registrerad som styrelseledamot.

De tre anställda omfattas av lönegarantin och kommer att få betalt åtminstone under ytterligare några månader.

Mer läsning

Annons