Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressad bussjätte får sänkt kreditbetyg

/

Lån på cirka 750 miljoner kronor förfaller i augusti och nu får bussjätten Nobina sitt kreditbetyg sänkt.

Annons

– Vi är inte oroliga och räknar med att det kommer att lösa sig, säger Ingrid Håkanson, finanschef på Nobina.

Kreditvärderingsföretaget Moody’s analytiker anser däremot att det är osäkert om Nobina klarar att refinansiera det obligationslån på 85 miljoner euro, motsvarande cirka 750 miljoner kronor, som närmar sig förfall. Mot den bakgrunden sänker Moody’s bussföretagets kreditbetyg, och varnar samtidigt för att det kan komma att sänkas ytterligare.

I slutet av november hade Nobina, som också äger Swebus, endast 159 miljoner kronor i kassan. Och soliditeten, som speglar den långsiktiga betalningsförmågan, uppgick till endast 2,9 procent.

– Soliditeten är låg. Samtidigt är vi i en lågriskbransch, vi har långa kontrakt med stabila intäkter mot huvudmän som är väldigt solida och säkra betalare. Det är en lågmarginalbransch, men även en låg affärsrisk, säger Ingrid Håkanson.

Även lönsamheten är pressad, vilket enligt Håkanson till stor del beror på omställningar i kontraktsportföljen. Flera stora kontrakt har avslutats samtidigt som nya har inneburit uppstartskostnader.

Ingrid Håkanson pekar, liksom Moody’s, på att det till stor del är samma bolag som äger aktier och obligationer i Nobina. Överlappningen innebär att ägare och långivare har ett gemensamt intresse av att situationen löses. När Nobina 2009, i spåren av Lehman Brothers-kraschen, var i ett liknande läge lyckades refinansieringen.

Mer läsning

Annons