Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat förmedling fixar jobb

/
  • Landshövding Barbro Holmberg klippte bandet när KFG invigde jobbstationen i Gävle.
  • Axel Carlsson och Charlie Lobo Sjöberg har nyss skrivits in på den nya jobbstationen och tror att de får mer hjälp att hitta jobb än hos Arbetsförmedlingen.
  • Visst finns det jobb mitt i krisen. Annkristin Åsell, delägare i redovisningsbyrån Redeko, har nyss anställt åtta nya medarbetare och önskade Bo Carlsson lycka till med den nya jobbstationen i Gävle.

I går invigde Sandvikenföretaget KFG sin nya jobbstation i Gävle. Och hos de inskrivna är förhoppningarna om att få jobb stora, trots lågkonjunkturen.
– Jag tror att de kommer att stötta mig mer än Arbetsförmedlingen, säger Axel Carlsson, nyss inskriven på jobbstationen.

Annons

KFG, med huvudkontor i Sandviken, tog hem huvuddelen av de uppdrag som Arbetsförmedlingen upphandlat över hela Sverige. Uppgiften är att hitta jobb åt ungdomar och arbetslösa som gått utan jobb länge.

I Gävle har KFG haft verksamhet under hela året men nu har de hittat nya lokaler. Landshövding Barbro Holmberg invigningstalade, och hon tycker att KFG är ett bra komplement till Arbetsförmedlingen.

Och KFG:s vd, Bo Carlsson, tycker att verksamheten gått bra hittills.

I den allra första jobbstationen som arbetat under en hel sexmånadersperiod, den i Malmö, har KFG lyckats hitta jobb till 38 procent av de inskrivna.

– För mig är det fantastiskt, säger Bo Carlsson.

För företaget är det också en ekonomisk morot. KFG får betalt av Arbetsförmedlingen i proportion till hur bra de lyckas med att hitta jobb. Den som inte fått något jobb efter sex månader återgår till Arbetsförmedlingen.

I Gävle har KFG ett tiotal anställda och trots lågkonjunkturen går det fortfarande att hitta lediga jobb.

– Under en högkonjunktur omsätts det en och en halv miljon jobb per år, i en lågkonjunktur kanske uppemot en miljon, säger Bo Carlsson.

Bland de som gratulerade till den nya jobbstationen fanns Annkristin Åsell, delägare i redovisningsbyrån Redeko, som under hösten nyanställt åtta medarbetare. Efterfrågan på redovisningstjänster har ökat kraftigt.

– Många företag har svårt att hänga med i utvecklingen. När det blir sämre tider kanske man väljer att köpa tjänsterna i stället, säger Annkristin Åsell.

Under 2009 räknar KFG med att ha en genomströmning på cirka 700 jobbsökande.

Alla får en personlig stöttning och hjälp och Bo Carlsson har en förklaring till att KFG ska lyckas bättre än Arbetsförmedlingen.

– Det är vårt lokala nätverk, och vi letar jobben först. Vi börjar inte med individen. Jag är övertygad om att vi har fler jobb än på Arbetsförmedlingen, säger Bo Carlsson.

Mer läsning

Annons