Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-koll kan pressa priserna

Arbetarbladet publicerade en matprisundersökning förra måndagen.
ICA-varuhuset Maxi var billigast.
Det gjorde mig jätteglad.

Annons
Inte att konkurrenten hade en bra artikel, eller att just Maxi var billigast. Jag har inget speciellt förhållande till Maxi.
Det som gjorde mig glad var att artikeln fick stort utrymme. För jag inbillar mig att tidningsartiklar om matpriser hjälper till att pressa priserna.
Och ännu gladare blev jag för att det skett ett tronskifte. Jämfört med den senaste matprisundersökningen jag skrev om i juli var det nya butiker som både var dyrast och billigast. (Även om det verkade lite skumt att ingen av Axfoods butiker hade undersökts i centrala Gävle. Hur kom det sig?)
Detta måste betyda att handlarna kämpar, tävlar och verkligen anstränger sig för att vara billigast.
Lite historik:
I maj 2001 var Willy's i Valbo billigast i Gävletrakten. Dyrast var ICA Söder. Allt enligt ett test av kommunens konsumentvägledare.
I juli 2002 var åter Willy's i Valbo billigast, men Domus i nuvarande Nian hade tagit över jumboplatsen. Allt enligt PRO.
I juli i fjol, ungefär tre månader före Arbetarbladets undersökning (även den gjord av PRO) gjordes var ICA Kvantum i Sandviken billigast i hela länet! och Domus i Nian än en gång den dyraste butiken.
Men i Arbetarbladets (PRO:s) test från oktober hade flera saker hänt. Och det är alltså det som är så glädjande. ICA Kvantum i Sandviken hade fått på pälsen av den lokala konkurrenten ICA Supermarket. I och för sig bara med drygt 20 kronor på en varukorg, men ändå.
Och Maxi hade seglat upp i topp i Gävle. Sohlbergs ICA-butik hade tagit över den plågsamma jumbotiteln från Konsum Nian, som butiken numera heter.
Det händer alltså saker i priskriget. Jättekul.
Återstår att se vad som händer när den hemliga butiken som säljer polsk mjölk slår upp sina portar i Gävle och Sandviken.
Jag återkommer om det då.
Fram till dess, glöm inte att meddela era grannar när ni åker på semester.

MAGNUS LUNDQUIST
konsumentreporter
026 27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons