Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professorn som synar ätandets skiftningar

/
  • Maria Lennernäs välkomnar jordbruksminister Eskil Erlandssons satsning ”Matlandet Sverige”. Hon menar dock att den är alltför inriktad på export och för lite på trivsamma vardagsmåltider för folkflertalet.

Hur äter skiftarbetare med obekväma arbetstider?

Det vet Maria Lennernäs, nyrekryterad professor vid Högskolan i Gävle, det mesta om.

Men lever hon som hon lär?

Annons

Maria Lennernäs hjärtefråga är att granska hur arbetsförhållanden, stress och sömn påverkar kroppen och prestationen. Folksjukdomar som diabetes kan spåras till ett liv i obalans mellan arbete, fysisk aktivitet och ätande, menar hon. Framförallt är det skiftarbetares verklighet hon har studerat. Ett ämne hon garanterat vet mest om i Sverige.

Maria tittar speciellt på beteendevetenskapliga aspekter som nödvändigheten i att koppla av under måltiderna och vikten av samvaro och trivsel med kolleger i lunchrummet.

– Näringslära och matkultur ligger klockrent rätt i tiden. När jag började utbilda mig till hushållslärare på 70-talet ansågs det töntigt, säger hon och skrattar.

Sedan februari är hon anställd gästprofessor vid avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap vid Högskolan i Gävle. Hon undervisar också och examinerar uppsatser. Tjänsten är på 50 procent vilket innebär att hon oftast kommer till Gävle på måndagar och åker hem till Kristianstad på torsdagarna. Där bor hon på en 1800-talsgård på Ivö i Skånes största sjö med sambon Göran.

Snart får hon en lägenhet nära Boulognerskogen och arbetsplasten.

Maria Lennernäs växte upp i Mariestad i ett hem där vardagsmaten saknade krusiduller. Flytten gick till Göteborg efter gymnasiet där hon studerade till hushållslärare.

Men en dag läste hon rapporten ”Maten, makten och människan”: Den ledde till ett vägval för Maria och fick henne att vilja börja forska i stället. Därför utbildade hon sig till nutritionist med fokus på folkhälsofrågor. Hon känner igen sig i sina elever på Högskolan i Gävle.

– Jag kommer från ett företagarhem där akademiska studier var främmande. Många av mina studenter på högskolan här i Gävle och Kristianstad är också de första som studerar efter gymnasiet i sin släkt.

Ett definitivt genomslag för sina insikter tyckte hon se bevis för förra året då hon blev inbjuden att tala om dygnsrytm och måltider på ett seminarium ordnat av Svenska Läkartidningen. Dessutom har hon medverkat i TV-program som Morgonsoffan och Debatt.

Hon har föreläst på hundratals personalutbildningar i både offentlig och privat sektor, i Gästrikland på Sandvik och Gevalia exempelvis. Förutom den mansdominerade tillverkningsindustrin har hon hjälpt personal inom sjukvård, polis, räddningstjänst, hemtjänst och flyget att lägga livspussel. De flesta områden där skiftarbetare verkar helt enkelt.

Målsättningen är för henne glasklar: att inspirera till att underlätta livet för människor med vitt skilda arbeten. Själv jobbar hon oftast från klockan nio på morgonen till 20 och beskriver sig som en kvällsmänniska. Under vårterminens sista månader var hon slutkörd efter att ha jobbat sjudagarsveckor.

– Enda räddningen för mig var att prioritera att gå ut och promenera en timme varje dag och att sova minst sex timmar om dagen.

Även en måltidsprofessor måste sova och äta rätt.

Mer läsning

Annons