Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntesänkningen gläder mäklarna

Dagens besked från Riksbanken gläder bostadsmäklare.
– Den här sänkningen kommer att slå igenom på bolåneräntorna. Allt annat är orimligt, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström och rekommenderar en övervikt för korta bolån eller rörliga.

Annons

– Men vår senaste boprisindikator visar att det är fler nu än tidigare som funderar på att binda sina boräntor. En del tyckte säkert att utvecklingen i somras var skrämmande.
Riksbanken flaggar ju för ytterligare sänkningar av boräntan. Så det kanske blir läge att binda räntorna framåt våren, tror Nyström. Men i så fall i första hand på kortare bindningstider än fem år.
– Femårsräntan påverkas av motstridiga krafter. Där finns nu också ett tryck uppåt, konstaterar hon.

”Efter Riksbankens rekordsänkning i december såg vi tydligt att bostadsmarknaden började röra på sig igen och under januari har vi haft fler avslut jämfört med samma månad 2008. Sannolikt kommer vi nu att få se en stabilare bostadsmarknad jämfört med i höstas”, skriver Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Fastighetsbyråns vd Per Johnler konstaterar också att den oro och avvaktan som präglat bostadsmarknaden i oktober och november lättade efter förra räntesänkningen.
”Dagens stora sänkning kan medverka till att trenden håller i sig även om det är väldigt svårt att bedöma hur framtiden kommer att se ut just nu”, skriver han i en kommentar.

Mer läsning

Annons