Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnplanerarnas bästa vän

/
  • Så här ser en del av Högbo Bruk ut i Lantmäteriets nya höjdmodell.  Fyrkanten i högra delen av bilden är skidskyttebanan. Den runda kullen strax ovanför är snöhögen som sparats till kommande vinter.

Lantmäteriets laserskanning av hela Sverige kan bli en viktigt redskap för att förhindra vattenskador och översvämningar. Lantmäteriet har nu en 3D-modell av halva Sverige där alla höjdskillnader blir tydliga.

Annons

– Det finns inget liknande tidigare, säger Gunnar Lysell på Lantmäteriet.

Arbetet med den nya höjdmodellen inleddes 2009. Varenda kvadratmeter av Sverige ska skannas och hittills har knappt hälften av arbetet klarats av. Initiativet kom ursprungligen från den statliga klimat- och sårbarhetsutredningen. Med risk för större nederbördsmängder i spåren av klimatförändringarna rekommenderade utredningen bättre metoder att förutse översvämningar och planera åtgärder.

Nu syns inte bara höjdskillnaderna tydligt. Laserskanningen ger också en bild av hur markförhållandena ser ut, var det finns mark som kan ta upp nederbörd och var det finns hårda ytor som asfalt eller betong, där vattnet inte kan komma ner i marken. Laserstrålarna reflekteras på ett annat sätt på de olika ytorna.

– Högbo är ett bra exempel. Asfaltbanan syns tydligt i modellen, säger Göran Lysell.

Dagvattensystemet i de flesta större städer kan visa sig vara underdimensionerat om regnmängderna ökar i framtiden. Dessutom ökar andelen hårdgjorda ytor i städerna allt mer. Då blir det extra viktigt att förutse var vattnet tar vägen och eventuellt förbereda uppsamlingsområden. Den nya modellen underlättar det arbetet.

– Med lite framförhållning kan man klara av stora vattenmängder, säger Göran Lysell.

I de delar av landet som har skannats utnyttjas modellen redan. I Sandviken har kommunen också tillsammans med ett konsultföretag granskat hur informationen i modellen bäst ska användas. Höjdmodellen är också till hjälp i en rad andra sammanhang inom samhällsplanering och till exempel inom skogsbruket.

Laserskanningen görs från flygplan på 2 000 meters höjd och ska pågå i ytterligare två år innan hela Sverige är skannat.

Mer läsning

Annons