Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga miljöbilar sålda i Gävle

/

I Gävle fördubblades 2008 andelen miljöbilar av de nya bilar som registrerades - 30,9 procent jämfört med 15,7 procent 2007. Men trots det ligger Gävle klart under landets genomsnitt på på 33,4 procent miljöbilar. Under 2008 registrerades 769 miljöbilar i Gävle, mot 462 året före.

Annons

- Det slogs miljöbilsrekord i hela landet, vilket innebar att bilens klimatpåverkan minskar. Men vi är oroliga för framtiden, eftersom miljöbilspremien upphör till sommaren och regeringen inte ingripit för att se till att det alltid är lönsamt att köra på biobränsle istället för bensin eller diesel, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.
Miljöbilsandelen ökade snabbt under 2008, men med stora variationer mellan kommunerna. Högst andel fanns i Trollhättan, där miljöbilarna stod för 52,9 procent av nybilsförsäljningen. Lägst andel fanns i Bergs kommun, där miljöbilarna stod för 5,9 procent av nybilsförsäljningen.
Gröna Bilister motsätter sig inte en successiv avveckling av miljöbilsförmåner, men är starkt kritiska till hur det sker nu.
- Den som har miljöbil ska inte vara ett skattemässigt frälse, för evigt belönad med premier och befriad från avgifter. Men så här slarvigt ska man inte hantera en miljömässig framgång, som är en möjlighet för svenskt näringsliv och har stor betydelse internationellt – omvärlden behöver en tydlig förebild i omställningen till grönare bilism, säger Jakob Lagercrantz.
Gröna Bilister uppmanar också regeringen att se till att det alltid lönar sig att tanka rätt, i enlighet med förorenaren betalar-principen som riksdagen beslutat.
- Att det blivit dyrare att köra på etanol än bensin gör det förstås än svårare för bilhandeln att sälja Flexifuelbilar. För att inte miljöbilsboomen ska fortsätta klinga av, måste regeringen snabbt korrigera prissättningen på bränslen och slå fast vad som kommer efter miljöbilspremien och trängselskatteundantaget, säger Jakob Lagercrantz.

I Hofors såldes 48 miljöbilar i fjol vilket innebar att 37,5 procent av de sålda bilarna, alltså en långt högre andel än i Gävle. Motsvarande siffrror för Sandvikens kommun var 205 sålda miljöbilar vilket var bara 23,84 procent. I Ockelbo kommun såldes 17 miljöbilar vilket var 25 procent av alla sålda bilar 2008.

GD.se
Samtliga siffror utgår från BilSwedens statistik och har sammanställts av Gröna Bilister.

Mer läsning

Annons