Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken rekordsänker räntan

Annons

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med hela 1,75 procentenheter till 2,0 procent.

Riksbankens direktion har beslutat att sänka reporäntan med 1,75 procentenheter till 2 procent. Reporäntan bedöms ligga kvar på denna nivå under det kommande året. En kraftig sänkning av räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på 2 procent.

Riksbankens nuvarande bild av konjunktur- och inflationsutsikterna baseras på den bedömning som gjordes i den penningpolitiska rapporten i oktober och den uppdatering av prognoserna som presenteras i den penningpolitiska uppföljningen.

Sedan i oktober har det skett en oväntat snabb och tydlig försämring av konjunkturen. Den bedöms fortsätta att försvagas även framöver. Flera konjunkturindikatorer ligger på historiskt låga nivåer. Samtidigt består krisen på de finansiella marknaderna trots att kraftfulla åtgärder vidtagits runt om i världen. Den finansiella krisen har lett till att det är både svårt och dyrt för företag och hushåll att låna pengar. Den svaga ekonomiska utvecklingen globalt har lett till att oljepriset och andra råvarupriser har fortsatt att falla och har medfört ett lägre kostnadstryck.

Riksbanken spår att Sveriges BNP (bruttonationalprodukten) stiger i år med 0,9 procent. 2009 bedöms BNP sjunka med 0,5 procent för att sedan stiga med 2,2 procent 2010. 2011 stiger BNP med 3,0 procent.
Inflationen bedöms landa på 3,5 procent i år, 1,2 procent nästa år och 1,5 procent 2010. 2011 bedöms inflationen bli 2,1 procent.

– Jag tycker att det är bra att man tar i ordentligt och sänker räntan med tanke på hur konjunkturläget är. Det finns inga direkta risker att man inte skulle klara inflationsmålet i det här läget, så att det är helt riktigt att sänka räntan såpass mycket, tycker jag, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson

Mer läsning

Annons