Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att hamnen förlorar kunder

/
  • Gävle Stuveri har under hösten fört förhandlingar om att sälja rörelsen till kommunala Gävle Hamn, men förhandlingarna har fortfarande inte lett till något avgörande.

Osäkerheten kring stuveriverksamheten gör att Gävle Hamn riskerar att förlora kunder till andra hamnar. Det säger Mellansvenska Handelskammaren, som vill att kommunen tar ansvar för att det blir en lösning.
– Det är viktigt att kommunen ger besked, säger Handelskammarens vd, Anders Franck.

Annons

Han har fått flera signaler den senaste tiden om att företag lockas av konkurrerande hamnar, som erbjuder kunderna bra service och enkla kontaktvägar. Samtidigt är det oklart hur situationen ska lösas i Gävle.

Gävle Stuveri har under hösten fört förhandlingar om att sälja rörelsen till kommunala Gävle Hamn. Men förhandlingarna har fortfarande inte lett till något avgörande. Samtidigt är det nu klart att all personal på Gävle Stuveri kommer att sägas upp.

Gävle Hamn och Gävle Stuveri ska träffas igen på onsdag, och enligt stuveriets vd, Lennart Jansson, handlar diskussionen nu om prisfrågan. Där är parterna inte överens.

– Vi har olika bud i luften. Köpare och säljare har olika prislappar och sanningen ligger väl någonstans mitt emellan, säger Lennart Jansson.

Men den rådande osäkerheten kan vara skadlig för hamnen, enligt Anders Franck. Han lägger sig inte i vem som tar över stuveriverksamheten, men han efterlyser ett klart besked att kommunen tar sitt ansvar för att det blir en stark aktör i hamnen.

– Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga. Självklart ska vi ha en bra service åt kunderna, säger kommunalrådet Carina Blank.

Samtidigt säger hon att kommunen inte kan ta ansvar för vad en privat aktör gör i hamnen. Och hon är inte orolig för att hamnen ska tappa kunder därför att läget är osäkert. Att det är det kommunala hamnbolaget som ska ta över stuveriverksamheten är inte heller självklart.

– Det viktiga är att det finns en stuveriverksamhet, inte vem som driver den. Nu pågår det förhandlingar, men då måste man komma överens om ett rimligt pris. Det vore helt fel att göra en dålig affär, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons