Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskkapital investeras i hamnen?

Ett riskkapitalbolag har visat intresse för att köpa hela containerterminalen i Gävle hamn.

– Det är rimligt att tänka sig att någon annan tar över, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

Annons

År 2004 inledde Gävle kommun diskussioner med ett antal privata aktörer om att bygga upp den nuvarande containerterminalen. Syftet med samarbetet var att sprida den ekonomiska risken.

Gävle Containerterminal AB bildades och ett aktieägaravtal upprättades. Förutom kommunala Gävle Stadshus AB ägs aktierna i bolaget av fyra privata aktörer (se faktaruta).

Om någon av parterna vill avyttra sina aktier ska denne, enligt avtalet, först erbjuda de andra att lösa in aktierna.

Förra måndagen fick Gävle Stadshus AB ett sådant erbjudande från de andra. De har förhandlat med en tredje, utomstående aktör som vill köpa hela bolaget.

Men först måste de alltså höra om kommunen vill lösa in aktierna.

Kommunstyrelsen beslutade i går att tacka nej.

– Kommunen var med för att möjliggöra investeringar i ett första skede. Det syftet är uppnått sedan länge. Då är det rimligt att tänka sig att någon annan tar över, säger Carina Blank.

Om även kommunfullmäktige förkastar budet planerar Gävle Stadshus AB att sälja sin aktiepost till den intresserade köparen.

Kommunen förhandlade förra året med EQT om att släppa in riskkapitalbolaget som operatör i hamnen. Den gången sa kommunen nej eftersom man tyckte att budet var för lågt.

Om det är samma bolag som nu vill köpa containerterminalen är än så länge hemligt. Hans Wahlström, S, reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut i går.

Mer läsning

Annons