Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlat grepp ska stötta chefer

/
  • Erfarenhetsutbyte över gränserna är viktigt för chefer, anser Marie Lyxell Stålnacke, personaldirektör på Lantmäteriet, Per Karlsson, personalstrateg på Gävle kommun, och Marie Karlsson, HR-konsult på landstinget i Gävleborg.
  • Maria Wikström vill lära sig bli en bättre chef inom landstinget. Hon får hjälp av sin nye mentor, Sven Lidström på Lantmäteriet.

Att vara chef kan vara ensamt och utsatt. Med en mentor som stöd blir ledarskapet lättare att axla. Det är tanken bakom en satsning som Landstinget i Gävleborg, Gävle kommun och Lantmäteriet gör

Annons

De tre organisationerna har startat ett gemensamt mentorsprogram. Chefer erbjuds att delta som antingen mentorer eller adepter.

Programmet har funnits tidigare men då med Ericsson istället för Lantmäteriet som tredje part.

I går gick startskottet för årets upplaga. Totalt hade 21 par (mentor+adept ) satts ihop. Paren ska, förutom att delta i fem gemensamma samlingar, träffas regelbundet på tu man hand för att prata om ledarskap och utbyta tankar och erfarenheter.

– Det här är en jättechans för mig att få ett bollplank utanför min egen organisation, säger Maria Wikström.

Hon har två år bakom sig som tillförordnad chef inom landstingets miljöverksamhet. Hon har trivts med uppdragen och ser fram emot att få ta sig an nya chefsutmaningar. Men för att bli en bra chef är det viktigt med intryck utifrån, menar hon.

Därför har hon sökt sig till mentorsprogrammet där hon parats ihop med den betydligt mer chefserfarne Sven Lidström på Lantmäteriet. Han har haft chefs- och projetledaruppdrag inom Lantmäteriets IT-verksamhet i 10-15 års tid.

– Jag känner att jag har en del att ge. Det här är ett sätt för mig att utvecklas på också, jag hoppas få nya fräscha infallsvinklar, säger han.

Att vara chef i offentlig verksamhet är i dag ofta ett tufft och krävande jobb. Det visar om inte annat den senaste tidens chefsturbulens inom landstinget.

– Visst är chefskapet svårt i ekonomiskt utsatta organisationer. Man måste vara beredd att fatta beslut som inte är populära hos alla, säger Maria Wikström.

Men varken hon eller Sven Lidström känner tveksamhet inför att ta på sig ledarskap.

– Det är en ynnest att få vara chef. Man får mycket information om det som händer och man har goda möjligheter att påverka. Det är roligt att vara lagkapten, att jobba mot mål och få uppleva vinnarkänslan när man lyckas , säger Sven Lidström.

Hur ska man vara för att vara en bra chef? Vilka råd kan du ge din adept?

– Man måste vara lyhörd, känslig, modig. Man måste vara väldigt försiktig med saker man säger och gör, det sätter alltid spår hos medarbetarna, säger han.

Mer läsning

Annons