Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta skatter ska få hjulen att snurra

/
  • Riksdagsledamöterna Hans Backman, FP, Sven Bergström, C, Lennart Sjögren, KD och Tomas Tobé, M försvarade regeringens budget för 2010.– Vår arbetsmarknadspolitik handlar om kortare insatser där den arbetssökande är mer aktiv och är ute på praktik. Ingen ska behöva sitta på datorteket i två år, säger Tomas Tobé.
  • – Skattesänkningar är motorn som håller igång Sverige. Det är en politik som får folk i arbete, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson som presenterade regeringens budget i Gävle i går.

Det fjärde steget i jobbskatteavdraget ger ett genomsnittligt vårdbiträde 225 kronor mer i plånboken.

– Då ökar drivkrafterna. För en arbetslös lönar det sig att söka jobb i grannkommunen, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, M, som presenterade regeringens budgetförslag i Gävle i går.

Annons

Som GD skrivit tidigare får Gävle kommun 73 miljoner kronor i regeringens budgetförslag för nästa år. Pengarna är inte öronmärkta.

– Men jag blir arg om en kommun bygger ett torg istället för att satsa på vård, skola och omsorg, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Sammanlagt vill regeringen satsa tio miljarder kronor på landets kommuner och landsting. Pengarna fördelas utifrån befolkningsunderlaget.

Länet får sammanlagt 299 miljoner kronor till offentlig sektor. En tredjedel av denna summa går till landstinget, det vill säga ungefär 100 miljoner kronor.

– Vi satsar kraftfullt nu, men har ändå resurser kvar om det kommer en backlash i ekonomin om några år, säger Cristina Husmark Pehrsson.

I budgeten finns också det fjärde steget i jobbskatteavdraget. För ett vårdbiträde med 21 900 kronor i grundlön innebär det 225 kronor mer i plånboken.

– Skattesänkningar är motorn som håller igång Sverige. All forskning visar att det leder till högre konsumtion, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Tanken är också att arbetslösa ska bli mer motiverade att söka jobb när skatten är lägre.

– Förut lönade det sig kanske inte att söka jobb i grannkommunen eftersom inkomstskillnaden åts upp av marginaleffekter, säger ministern.

I Gävle har andelen socialbidragstagare ökat kraftigt samtidigt som arbetslösheten är hög. Ungdomar är mest utsatta.

För att minska arbetslösheten skapas 50 000 nya platser i regeringens arbetsmarknadsprogram. Coaching, jobbgaranti, och arbetspraktik är några av insatserna samtidigt som studiemedlet och fribeloppet för studenter höjs.

Vad är skillnaden på era insatser jämfört med förra regeringens AMS-åtgärder?

– Ingen ska behöva sitta på datorteket i två år. Här handlar det om kortare insatser där den arbetssökande är mer aktiv och är ute på praktik. Den som vill omskola sig ska inte göra det via Arbetsförmedlingen utan i det vanliga utbildningssystemet där vi satsar på komvux, yrkesvux, yrkeshögskolan och universitet och högskola. Nytt är också att vi inför en möjlighet för ungdomar att få starta eget-bidrag, säger riksdagsledamoten Tomas Tobé, M.

 

Mer läsning

Annons