Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på barn och butik

/

Varslen haglar och det ser mörkt ut på arbetsmarknaden. Men jobben finns fortfarande. Förskolor och butiker är två heta tips till dig som är arbetssökande.

Annons

– Det är svårt att få tag på förskollärare. Vi saknar många. En och annan svarar på annonserna, men det är inte lätt, säger Hannele Grundin, chef för fyra förskolor i Stockholm med totalt 50 anställda.
Just nu har hon en annons ute på Arbetsförmedlingens Platsbanken.
– Jag söker lite då och då, både fast anställda och vikariat. Det händer mycket när det är så stort. De nyblivna går ju ut skolan till jul och sommar, så då får man passa på att söka folk.

Att förskollärare fortfarande är ett bristyrke bekräftar Tord Strannefors, prognoschef vid Arbetsförmedlingen. Även läkare, sjuksköterskor och tandläkare är fortfarande attraktiva på arbetsmarknaden, då bristen är stor sedan tidigare. Men den bransch som står emot finanskris och lågkonjunktur bäst är dagligvaruhandeln, där vi köper våra livsmedel. Däremot väntar vi med stora investeringar som möbler och platt-tv.
Monica Persson, butikschef för Ica Maxi i Linköping, har ännu inte känt av finanskrisen:
– Folk fortsätter ju att handla mat. Och vi pratar hela tiden om hur vi kan utveckla butiken, om vi behöver nya tjänster och så. Finns det behov så söker vi folk, men hur många vi ska anställa framöver kan jag inte svara på i dag.

Problemet med handeln är att många söker sig dit, så det blir ett överskott på arbetssökande, säger Tord Strannefors. Problematiken är liknande inom hotell- och restaurangbranschen.
– Därför måste man vara beredd att utvidga sitt sökande.
Vi går mot tider av minskad sysselsättning. Andelen jobb som försvinner kommer att vara större än den andel som skapas. Men även i nedåtgående spiraler är rekryteringarna många, konstaterar Tord Strannefors.
– Nu ser det ju ut som om proppen har gått ur och varslen rasar in, det blir en kraftigt ökad arbetslöshet och minskad sysselsättning. Men man ska ha i bakhuvudet att det värsta året av alla, 1992, var det ändå nästan 800 000 rekryteringar på arbetsmarknaden. Nästa år, som blir ett bättre år än 1992, pratar vi kanske om en bit över en miljon rekryteringar.
Och även inom den just nu hårt varseldrabbade industrin kommer man att nyanställa, spår Tord Strannefors:
– Till och med den krisdrabbade industrin kommer att behöva folk framöver, men då handlar det om kvalificerade yrkesarbetare. Fordonsmontörer kommer att ha det ganska svårt.

Mer läsning

Annons