Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning för tillväxt

Gävleborg har fått ett eget bolag som ska lotsa nya tillväxtföretag till framgång. I går invigdes och döptes Movexum, en gemensam satsning med kommuner, regionen och staten i spetsen.

Annons

Liknande bolag finns på flera håll i landet, bland annat i Dalarna och i Uppland. Målet är att vårda innovationer och affärsidéer och hjälpa nya tillväxtföretag att komma ut på marknaden. Företagen får ansöka om att få hjälp med affärsutveckling och får sedan betala en summa per månad för att ingå i programmet. Erfarna affärskonsulter anlitas för att stötta företagen och Movexum ska också hjälpa till att hitta riskkapital.

Förebilder finns i länets historia, inte minst i Gävle, som var startpunkten för många företag när industrialismen slog igenom i Sverige. Och den entreprenörs-anda som rådde då vill bolaget locka fram även i dag.

Bolaget ägs av en ideell förening, som har fått ihop 13,3 miljoner för 2008, 2009 och 2010. Kommunerna i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall bidrar med pengar, liksom Region Gävleborg, statliga Innovationsbron, Norrlandsfonden Sparbanksstiftelsen Nya och EU:s regionala utvecklingsfond.

– Vi ligger ganska sent i länet, säger Per Laurell, vd i Gävle Energi och styrelseordförande i Movexum, som också hoppas få med de stora exportföretagen i arbetet. Det kan finnas många innovationer hos anställda på Sandvik, Korsnäs eller Ericsson, som aldrig kommer fram därför att de inte är intressanta för just de företagen.

– Man brukar säga att Sveriges största innovationsresurs finns i byrålådorna hos anställda på stora företag, säger Per Laurell.

Tre Gävleföretag är redan inne i processen, och ytterligare sju företag från länet är på väg in. Satsningen ska betala sig för samhället. Beräkningar från andra håll visar att innovationsföretag som får den här typen av hjälp utvecklas sju gånger snabbare än om de skulle klara sig helt på egen hand. Varje satsad krona ger enligt liknande beräkningar fem kronor tillbaka till samhället.

Movexum kommer att etablera sig i Teknikparken i Gävle. Tillförordnad vd är Micke Kedström, företagare i Gävle, men en ny vd ska rekryteras inom kort.

Mer läsning

Annons