Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning ur krisen

/

150 miljoner kronor.
Så mycket vill Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson att staten ska satsa för att minska arbetslösheten i Gävleborg.
Men det mesta klarar länet av egen kraft, menar de.

Annons

I går lämnade landshövding Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson, som utsetts till samordnare för insatserna mot den ökande arbetslösheten, sin rapport till regeringen.

Satsningar på utbildning, insatser för företag och utbyggd infrastruktur pekas ut som särskilt viktiga i rapporten.

Det handlar om både högskoleutbildningar och yrkesutbildningar. Ett av förslagen är att regionala medel ska kunna användas till utbildningar som uppfyller kraven men ändå inte får statsbidrag. Systemet med Gästrikelärlingar ska också byggas ut.

– Totalt handlar det kanske om ett par hundra personer som kan få yrkesutbildning på det här sättet. Om vi kan använda regionala medel på det sätt som vi föreslår kan utbildningarna komma igång senast i höst, säger Calle Dandanell, Region Gävleborg.

Till två större satsningar vill Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson ha statliga medel. Det gäller dels ett spetsforskningscentrum inom stål, verkstad och materialteknik i Sandviken, dels ett spetsforskningscentrum inom miljö- och energiteknik.

Det finns 15 regionala miljoner till vardera området, men man hoppas att staten ska satsa lika mycket.

När det gäller infrastrukturinvesteringar lyfter de två samordnarna framför allt fram dubbelspåret på Ostkustbanan.

Men utbyggnaden av vindkraft är också viktig för Gävleborgs län.

– Vindkraften har en enorm potential. Nio procent av Sveriges bästa vindkraftslägen finns i vårt län och vi har fått in mer än 900 ansökningar hittills. Vindkraften skulle kunna byggas ut så att den motsvarar två Forsmark, säger Britt-Marie Edfelt, länsstyrelsen.

I december var 7 804 personer, eller 4,5 procent, arbetslösa i Gävleborgs län, vilket var högst i landet, men Barbro Holmberg slår ändå an en positiv ton:

– Visst möter vi mycket oro både bland personer som har varslats eller blivit uppsagda och hos företagare som plötsligt märkt att de inte fått några order. Men vi möter också en stor optimism, säger hon.

– Vi går in i den här lågkonjunkturen i ett mycket bättre läge än vad länet gjorde förra gången.

Samordningskansliet där det finns representanter för både länsstyrelsen och Region Gävleborg fortsätter att arbeta under våren.

– Vi kommer inte att sitta och vänta på besked från regeringen. Vi ska börja direkt med att göra långa listor på allt som ska göras och vem som gör vad, säger Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons