Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scanmining polisanmäls

GÄVLE Gävleföretaget Scanminings ledning polisanmäls av uppretade aktieägare, som förlorade miljoner när företaget försattes i konkurs.
- De har lurat oss rejält. Det är rent bedrägeri, säger Josef Perez, representant för flera aktieägare.

Annons
Aktieägarna överklagade strax före årsskiftet beslutet att försätta Scanmining och dotterbolaget Blaikengruvan i konkurs. Hovrätten har redan beslutat att avslå överklagandet vad gäller Scanmining.

Men aktieägarna, med Josef Perez i spetsen, lämnade samtidigt in en polisanmälan mot tio namngivna personer som har suttit i Scanminings styrelse, eller i företagsledningen.
Bland dem finns den tidigare hamndirektören i Gävle, Olle Widigsson, som var bolagets styrelseordförande och senare verkställande direktör. Han avgick på grund av hälsoskäl hösten 2006 och har sedan dess inte haft något med bolaget att göra.
I dag vill han inte alls kommentera turerna kring Scanmining.
- Jag jobbade så hårt jag kunde tills hälsan inte fungerade längre. Läkare har rått mig att klippa alla band med det där, säger Olle Widigsson.

Reidar Östman, affärsman och företagare i Hofors, är också polisanmäld. Han var under en tid storägare i Scanmining och satt också i styrelsen, men hoppade av i slutet av förra året.
- Jag kan inte säga någonting om polisanmälan. Jag hoppade av förra hösten och hade egentligen tänkt hoppa av tidigare, men blev övertalad att stanna kvar, säger Reidar Östman, som hade en positiv bild av bolaget när han lämnade styrelsen.
- Det var full fart.
Enligt Josef Perez har ledningen för Scanmining inte gett aktieägarna en korrekt bild av bolagets ställning. Vid flera tillfällen har Scanmining gjort nyemissioner av aktier och bilden till eventuella investerare har hela tiden varit ljus. Malmen vid Blaikengruvan skulle vara brytvärd i åtta till tio år och hundratals miljoner drogs in från banker och investerare.

Men när bolagets kassa började sina i somras framkom en helt annan bild.
Scanmining beviljades företagsrekonstruktion och så långt fanns det fortfarande hopp för alla som satsat pengar. Då kom ett helt nytt besked, efter en oberoende granskning av gruvans malmtillgång och produktionskostnader.
Gruvans ekonomiska livslängd krympte ihop till ett, högst två år, och luften gick ur försöken att rädda Scanmining.
Under de senaste åren har en rad personer kommit och gått i bolagets styrelse och ledning. Efter Olle Widigssons avhopp av hälsoskäl blev huvudägaren Jan Pettersson vd.
Christer Olson, tidigare vd för SKF i Hofors, satt en tid som styrelseledamot men hoppade av efter ett år. Bengt Nordin, tidigare vice vd i Korsnäs, har också suttit i styrelsen.
Jan Pettersson lämnade både vd-jobbet och styrelsen i höstas när problemen i bolaget blev akuta.
- Det är som råttorna som lämnar det sjunkande skeppet, säger Josef Perez, som nu försöker samla material inför en polisutredning.

Han tycker att det finns en rad märkliga omständigheter i bolagets affärer. Enligt honom förbrukade Scanmining till exempel 80 miljoner kronor under de tre månader som rekonstruktionen av bolaget pågick.
- Jag är förtvivlad, säger Josef Perez.
- Vi förlorar över tio miljoner och så kan det gå i affärer. Men det ska gå rätt till. De har lurat oss rejält, säger Josef Perez.
Det var många som förlorade stora pengar när Scanmining gick i konkurs. Olle Widigsson och Reidar Östman är två av dem som ändå klarat sig undan äventyret utan ekonomiska förluster.
Olle Widigsson och hans familj sålde alla sina aktier när han avgick som vd. Vinsten blev enligt Josef Perez runt tio miljoner kronor.

Reidar Östman och hans bolag sålde ut sina innehav i slutet av 2006 och torde ha fått runt 20 miljoner kronor för aktier som ett år senare var helt värdelösa.
- Jag tyckte inte att det fanns någon anledning för mig att vara kvar i bolaget. Hade jag velat tjäna stora pengar skulle jag ha sålt tidigare och fått upp emot det dubbla, säger Reidar Östman.
Konkursförvaltaren för Scanmining har ännu inte fått någon bild av bolagets ekonomi och vad som hände under månaderna före konkursen.
Verksamheten ska avyttras och all tid har gått åt till att skydda utrustning och inventarier vid gruvan.
I slutet av januari ska bouppteckningen vara klar.

Mer läsning

Annons