Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester framför varsel

/
  • Distriktschef Anders Andersson erbjöd sina anställda en semestervecka extra, med 25 procent av sin lön. Ett sätt för Schenker att spara pengar i stället för att varsla. Lars-Erik Haglund, till höger, var inte sen med att nappa.

Istället för att varsla anställda i dåliga tider erbjuder transportföretaget Schenker istället semester. De anställda får ut 25
procent av sin lön om de nappar på erbjudandet, men än så länge är det endast tre av 40 som visat intresse.

Annons

Semester är kanske inte det första man tänker på i ekonomiskt dystra tider. Men nu erbjuder transportföretaget Schenker sina anställda en veckas extra semester, med 25 procent av sin lön, för att slippa varsla personal i lågkonjunkturen.

– Det är ett sätt för företaget att minska kostnaderna och det har gått ut till samtliga anställda inom koncernen, säger Distriktschef Anders Andersson på Schenker i Gävle.

Grunden till erbjudandet är att de har fått mindre att göra, vilket inte är ovanligt för januari och februari månad, men ut-över de normala svängningarna har lågkonjunkturen gjort sitt.

– Det finns olika sätt att försöka behålla sin personal. I Visby bestämde sig Schenker att låta samtliga av sina anställda gå ner i tid, för att slippa säga upp någon, säger Anders Andersson.

Redan i höstas påbörjade Schenker sina förberedelser inför den väntade nedgången. Sju personer sades upp under en omorganisation och för att spara ytterligare pengar erbjuder man sin personal semesterveckan.

För att få ta del av erbjudandet krävs det dock att man inte har någon semester sparad eftersom Schenker även försöker uppmuntra personalen att plocka ut sparad semester.

Någon vars semester ofta går åt på sommaren är Lars-Erik Haglund.

– Jag uppskattar ledigheten. I stället för att bara ta tjänstledigt kunde jag nu ta det med lite betalt, säger han.

Han tycker det är ett bra sätt från företagets sida att få fram två vinnare, även om han förstår att det inte är lika lätt för andra att hoppa på erbjudandet.

– Det krävs ju att man har möjligheten att göra det, säger Lars-Erik Haglund.

– Ja, man måste ju avstå från 75 procent av sin lön, säger Anders Andersson.

Mer läsning

Annons