Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen ansökan kan sinka muddringen

/

Sjöfartsverket, Gävle kommun och Gävle Hamn är klara med sin ansökan om att få muddra farleden in till hamnen. Men det krävs en snabb handläggning i mark- och miljödomstolen om tidsplanen ska hålla.

Annons

– Vi är medvetna om att vi är lite sent ute, säger Jonas Rahm, teknisk chef på Gävle Hamn.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle ansökan vara klar redan i början av 2011, men arbetet med att färdigställa den har dragit ut på tiden. Nu kan de projektansvariga bara hålla tummarna för att den nya mark- och miljödomstolen, som bildades den 2 maj i år, har möjlighet att snabba på ärendet.

Breddningen och fördjupningen av farleden innebär att 4,5 miljoner kubikmeter lera och morän ska muddras bort. Enligt tidsplanen ska arbetet inledas i maj nästa år. Det förutsätter att mark- och miljödomstolen i Östersund kan hålla huvudförhandling under hösten. Enligt Jonas Rahm borde det vara möjligt.

– Vi är hoppfulla, säger han

I ansökan begär de tre projektdeltagarna om en skyndsam handläggning, så att det blir möjligt att starta en upphandling av arbetena tidigt under 2012.

Arbetena är planerade att pågå under två säsonger, men projektet ansöker om tillstånd för muddring under åtta år, om projektet skulle försenas på grund av överklaganden eller på grund av problem med finansieringen. Fortfarande finns det inget nytt avtal om hur projektet ska betalas. Det ursprungliga avtalet, där Gävle kommun lovar att förskottera pengar, måste skrivas om, enligt Sjöfartsverket.

Hela projektet är kostnadsberäknat till 270 miljoner kronor.

I ansökan föreslår Sjöfartsverket att det inte ska förekomma någon muddring i Holmuddsrännan nattetid. I gengäld vill man ha att bullergränsen som gäller dagtid också ska gälla kvällstid.

Mer läsning

Annons