Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skakigt i byggbranschen

/
  • Skräckscenariot är att byggbranschen i Gästrikland hamnar i samma läge som krisåren i början av 90-talet.  Då var arbetslösheten bland byggnadsarbetarna uppe i 50 procent.

Varselvågen inom byggbranschen fortsätter. Lars Wirdby Bygg i Gävle har varslat 16 av sina 44 hantverkare och framtiden är osäker för många byggföretag, trots ROT-avdragen.
– Det ser inte bra ut, säger Dick Berglind, ombudsman på Byggnads.

Annons

Det byggs fortfarande på en rad ställen i regionen, och läget är långt i från nattsvart. ROT-avdragen kommer också att betyda en hel del för byggbranschen.

– Förfrågningarna har ökat ute bland företagen. Där ser man att det kommer att öka, säger Anders Hansson på Sveriges Byggindustrier i Gävle.

Men på Wirdby Bygg är ROT-avdragen ingen lösning.

– Vi jobbar inte så mycket mot privatpersoner, säger Lars Molin, som har svårt att sia om framtiden för branschen, precis lika svårt som alla andra.

– Vi vet inte om vi har några jobb framöver. Det känns som att man håller på besluten, det är som ett vakuum.

Och det är just osäkerheten som präglar branschen. Därför är varslet på Wirsby Bygg större än normalt i en konjunkturnedgång.

– I normalfallet tror jag inte vi hade lagt ett lika stort varsel, säger Lars Molin.

Anders Hansson på Sveriges Byggindustrier vill helst inte måla upp någon dyster framtid. Allt tal om en annalkande jättekris riskerar att bli en självuppfyllande profetia.

– Jag tycker att vi har snackat oss själva in i den här lågkonjunkturen. Jag skulle vilja att vi koncentrerade oss på det som är positivt.

Och Dick Berglind på Byggnads efterlyser en ROT-satsning också för hyreslägenheter. Det skulle ge en rejäl skjuts på byggmarknaden.

Skräckscenariot är att byggbranschen i Gästrikland hamnar i samma läge som krisåren i början av 90-talet.

Då var arbetslösheten bland byggnadsarbetarna uppe i 50 procent.

När alla går och väntar hoppas han att kommunerna har modet att satsa, trots att de också går en osäker framtid till mötes.

– Det behövs att någon vågar, så att vi får lite framtidstro.

Mer läsning

Annons