Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarv med mat och sömn märks på natten

/
  • Skillnader mellan avdelningarna på Korsnäs finns. Stressen är högre och arbetsbördan tyngre på framförallt pappersmaskinen. Den tighta bemanningen nämner Kjell Olsson som ett skäl till den pressade arbetssituationen.

På Korsnäs pappersbruk jobbar cirka 300 arbetare skift.

En arbetsvecka kan bestå av förmiddag, eftermiddag och nattpass.

Då löper kroppen extra stora risker att skadas, enligt forskarna.

Annons

I 25 års tid har Kjell Olsson jobbat på Korsnäs. Tidigare på en pappersmaskin och nu som operatör på sodapannan där återvinningen sker. Han är fackligt social kontaktperson för medlemmarna i Papperstrean. En uppgift som innebär att ta hand om kolleger med olika typer av problem och slussa dem vidare till rätt ställe att få hjälp.

Av 670 arbetare i fabriken jobbar ungefär 300 skift och Kjell är en av dem. Skiften är indelade i sexveckorsperioder. Den första veckan jobbar arbetarna 54 timmar, två förmiddagar, två eftermiddagar och två nätter. Den sjätte veckan har de ledigt.

– Jag upplever att arbetarna på Korsnäs i dag har bättre koll på att det är viktigt att dagligen äta på samma tider och sova tillräckligt. På 80-talet kunde nattarbetare ha med sig matdosor under sitt skift, till exempel.

Att äta mellan midnatt och klockan sex på morgonen är något som professor Maria Lennernäs avråder från.

Om Kjell jobbar dag, sex till 14, äter han frukost före jobbet. Lunchen är dagens bastantaste mål. Väl hemma igen blir middagen av lättare slag.

På Korsnäs har inte arbetarna några fastslagna raster. De får tas när det finns tid.

– Det händer att det kommer något larm och blir mycket att göra. Då får vi gemensamt komma överens om hur vi ska lösa så att folk får rast.

Nattskiftet brukar av forskare bedömas som extra riskabelt för kroppen. På Korsnäs är det förlagt till 21-06. Då ser Kjell till att både äta rejäl lunch och middag under dagen för att orka. En timmes tupplur blir det också efter middagen.

– Jag har alltid haft förmågan att stänga av och bara sova. Men det känns ändå som om sömnen ofta fungerar sämre med åldern. När jag slutar sex på morgonen borde jag vakna 14 för att ha fått tillräcklig vila. Nuförtiden vaknar jag oftast mellan elva och tolv redan. Det är på natten det tydligast känns om man fuskat med sömn och mat.

Kampanjer för sund livshållning har hållits på Korsnäs, men det var ”säkert tio år sen sist” som Kjell säger.

– Vissa fixar att leva så hur lätt som helst, men många behöver bli påminda. Det är så lätt att glömma, efter ett halvår fuskar man med sömnen och maten igen.

Kjell kände själv att han var på väg att bli utbränd i samband med neddragningarna på Korsnäs runt finanskrisen 2008. Bördan att både jobba och vara fackligt ombud blev för mycket.

– Eftersom jag i min roll som fackligt socialt ombud kan se tecken på utbrändhet så visste jag att något var fel. Min matlust och viljan att umgås med folk försvann. Jag fick gå en stresshanteringskurs och lära mig att man inte kan vara till för alla.

I slutändan är ändå Kjell nöjd med sin situation som skiftarbetare.

– Hade jag enbart jobbat dagtid hade jag nog mått kroppsligt bättre. Men det finns fördelar också, som att det går att uträtta fler saker på dagtid när man är ledig.

Mer läsning

Annons