Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutfiskat för fem år framåt?

Fiskeriverket vill rädda siken genom att stoppa fisket i södra Bottenhavet. Fem fiskefria år utanför Söderhamn och under lekperioden fiskeförbud längs hela Gävleborgs- och Nordupplandskusten är på förslag.

Annons

Sedan i mitten av 1990-talet simmar allt färre sikar i Bottniska viken. Framförallt minskar större och äldre sik. Fiskeriverket vet inte varför, men fisket, miljöförändringar, säl och skarv är tänkbara förklaringar.

För att ge den havslekande siken möjlighet att återhämta sig föreslår verket ett femårigt stopp för sikfisket runt Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna och delar av Kalvhararna utanför Söderhamn med start i höst. Verket vill också under fem år förbjuda fiske med redskap som tar många fiskar under lekperioden, 15 oktober-30 november, längs hela Gävleborgskusten och utefter Älvkarlebys och Tierps kust. Yrkesfiskare ska dock kunna få dispens för att fiska annat än sik.

Fiskeriverket bedömer att det framförallt är fritidsfiskare som berörs. Fritidsfiskare tog upp 180 ton ur Bottenhavet 2006, yrkesfiskarna 65 ton.

Siken i det område som föreslås bli fredat under lekperioden stod i fjol för fem procent av värdet för yrkesfisket. Då drog 24 båtar upp sammanlagt 293 kilo. Fiskeriverket anser att fiskestoppet kommer att gynna fisket på sikt. Yrkesfiskare som vill fortsätta fiska annat under lekperioden kan dock behöva köpa nya fiskeredskap för att kunna göra det.

Även om det inte bara är fisket som hotar den havslekande siken, sälarna i Bottenhavet uppskattas äta mellan 180 och 750 ton om året, skarven 13 ton, tror Fiskeriverket att stoppet hjälper till att rädda den.

Förslaget ska nu ut på remiss till berörda som har fram till den 1 september på sig att tycka till.

Mer läsning

Annons