Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagare luras att betala bluffakturor

Ett raffinerat försök att lura småföretagare på stora pengar. Så kallar en företagare i Sandviken en ny telefonkampanj från företaget Länsdelen i Norden.

Annons

Sandvikenföretagaren fick ett telefonsamtal i onsdags. En kvinna hävdade att han prövat på en gratistjänst hos ett katalogföretag, DinLokaladel.se. Genom att inte säga upp gratisavtalet hade han nu ingått ett 24-månadersavtal som skulle kosta honom och företaget 24 000 kronor.

– Jag tycker att jag är ganska medveten, men jag blev tagen på sängen, säger företagaren.

Han sa att han kände sig lurad och blev då erbjuden ett kortare uppsägningsavtal. När han bad att få prata med någon ansvarig tog en man över telefonluren. Han beklagade att företagaren hamnat i en besvärlig situation men att läget var som det var. Antingen var han tvungen att acceptera en uppsägningstid på 10 månader till en kostnad av 10 000 kronor plus moms, eller 24-månadersavtalet för 24 000 kronor plus moms.

Den som ringde upp sa att samtalet spelades in. Företagaren sa fortfarande att han kände sig lurad.

– Jag har aldrig gått på något sånt här tidigare, säger han.

Direkt efter samtalet slog han upp företaget på Internet och hittade flera liknande historier där företagare lurats att teckna avtal. Nu har han polisanmält företaget och fått rådet att bestrida eventuella fakturor som dyker upp.

När GD ringer upp Din Lokala Del, för att höra om deras metoder säger en man att han inte kan svara på den typen av frågor. Han vill inte uppge namnet på någon ansvarig och uppmanar GD att komma in med skriftliga frågor.

Länsdelen i Norden AB står officiellt bakom varumärket Din Lokala Del men uppträder under flera olika namn och finns sedan i augusti på Svensk Handels varningslista. Företagare uppmanas också på sajten Varningsinfo.se att inte betala några pengar till företaget. På sajten beskrivs företagets adress, en postbox i Stockholm, som en känd adress för ljusskygga firmor som skickar ut bluffakturor.

En företagare i Gävle blev i somras utsatt för samma sak. Då kallades företaget Norden Media men upplägget var precis detsamma. Företagaren gick aldrig med på något avtal men fick ändå tre fakturor. Han bestred alla fakturor i rekommenderade brev till företaget. Sedan dess har han inte hört av dem.

Mer läsning

Annons