Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbast gällde för sommarjobb

/
  • Lugnet före stormen. Någon minut efter att bilden togs springer ungdomarna som yra höns och försöker tränga sig fram i jakten på de åtråvärda kölapparna.
  • Hans Nilssons barnbarn var en av ung­domarna som sökte sommarjobb hos kommunen.
  • Högt tryck. Florindo De Sanctis är verksamhetschef för arbetsmarknadsenheten. Lågkonjunkturen har gjort att allt fler ungdomar vänder sig till kommunen för att få sommarjobb, berättar han.
  • De som var kvickast på foten och bäst på att trängas blev först med att säkra kölapparna till de olika sommarjobben. Maria Sandéns pojkvän hörde till förlorarna – han blev utan kölapp. Hon beskriver proceduren som förnedrande.

Djungelns lag gäller för de hundratals ungdomar som befinner sig utanför Skogmursskolan i jakt på ett kommunalt sommarjobb.

– Den starkaste vinner. Så här gör inte civiliserade människor, säger Maria Sandén, 18.

Annons

Klockan halv fem på måndagseftermiddagen är det dags. Cirka 300 ungdomar är samlade i förhoppningen om att knipa ett av Gävle kommuns sommarjobb.

Alla går i gymnasiets årskurs två, den enda årskurs som tilldelas jobben.

– Jag kommer från Sandviken. Och när jag växte upp på 60-talet fick man alltid jobb på Sandvik. Man fick hjälpa till där det behövdes: springschas, bud, sopa golvet. Känslan jag får är att dagens ungdomar har det tuffare, säger Hans Nilsson, som är på plats i egenskap av farförälder.

Plötsligt löses den massiva folksamlingen upp och ungdomarna börjar springa i olika väderstreck. Tre nya folksamlingar bildas vid de tre olika jobbkategorierna: omvårdnad, skola och fritid, lägerverksamhet.

Ungdomarnas mål är att försöka säkra en kölapp, det första steget till ett sommarjobb.

Scenen påminner om brödransonering i krishärdar. Det är skrik, förvirring och allmänt virrvarr.

Kölapparna tar slut och vissa blir utan.

– Det är totalt kaos. De skriker åt oss var vi ska någonstans. Den starkaste vinner, säger Maria Sandén, vars pojkvän blev utan kölapp.

En åsikt hon delar med flera av de ungdomar som GD talar med.

För det stora flertal som ändå får tag på en lapp är nästa steg att gå in i skollokalerna och skriva en jobbansökan.

En av dem som får bemöta ungdomarnas frustration och förvirring inför den röriga hanteringen är Florindo De Sanctis, verksamhetschef för Arbetsmarknadsenheten.

– Vi har haft det här sedan 1996 och prövat olika varianter men det blir huggsexa hur vi än gör. Det blir kaos, de springer in och vi vet att vi antagligen kommer få jobba till klockan tio i kväll, säger han.

Skulle ni kunna datorisera ansökningsproceduren?

– Vi har inte undersökt den möjligheten. Men vi har fått erbjudande från ett företag om att göra det, så kanske nästa år. Det beror på antalet jobb vi delar ut.

Förra året handlade det om 560 jobb. Men de senaste åren har det blivit allt fler sökande.

– De har ökat på grund av lågkonjunkturen. De privata företagen har skurit ned på sommarjobben. Antalet jobb som vi kan ge är beroende av de platser som de olika förvaltningarna erbjuder.

Mer läsning

Annons