Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slut på krånglet

/
  • Föräldrarna på Smultronställets förskola är nöjda med att de snart slipper vab-intyget för att få ut tillfällig föräldraförsäkring när de är hemma med sjukt barn.  På bilden fr. v.: Ida Persson, Sara Skogman, Milo Skogman, Johanna Persson, Lucas Persson, Alexander Skogman och Malin Lindberg.
  • – Det är skönt att det försvinner, det har varit extra jobb, säger förskoleläraren Eleonore Eckervig (t.v.) Hon och kollegan Maria Hall tycker det är bra att kravet på vab-intyg slopas.

Vid årsskiftet slopas kravet på vab-intyg. Reformen som infördes 2008 har fått utstå mycket kritik och i går hördes lättnadens suckar från flera håll. Inte minst från föräldrarna själva.

Annons

– Jag tycker det är bra att kravet tas bort, det blir mycket smidigare och så handlar det om tillit, säger Sara Skogman.

Hon och andra mammor är i färd med att hämta sina barn från Smultronsställets förskola. Mammorna välkomnar regeringens beslut att slopa kravet på ett intyg för att föräldrarna ska kunna få ut tillfällig föräldraförsäkring när de vårdar sina barn.

– Det är jätteskönt att det tas bort. Bara för en månad sen när jag skolade in min son så blev han sjuk. Då var jag hemma och vabbade, men då orkade jag inte söka ersättning, säger Johanna Persson.

Även personalen gläds åt beslutet.

– Vi är tacksamma för att det försvinner. Då kan vi göra det vi ska, säger förskoleläraren Maria Hall.

Det innebär avbrott i den egentliga verksamheten när förskolelärarna ska leta upp rätt daglistor för att kontrollera och verifiera föräldrarnas vab-intyg. En kontroll som egentligen inte borde vara deras uppgift.

– Det är ju inte vår sak att kontrollera föräldrarna, vi litar på dem, säger Maria Hall som inte känner igen beskrivningen att föräldrar skulle fuska.

Med det var just fuskarna man ville åt när alliansregeringen 2008 införde krav på intyg för att få ut den tillfälliga föräldraförsäkringen. Då stödde man sig på en egenbeställd undersökning som visade att så många som 22,5 procent fuskade till sig pengar.

Undersökningen fick kritik, inte minst av Försäkringskassan vars egna beräkningar visade att fusket inte var mer än fem procent.

Försäkringskassan har senare påpekat att det införda intyget inte påverkat mängden fusk.

Lärarförbundets ordförande Eva Lis Sirén, som var kritisk till vab-intyget redan när det infördes är inte sen att uttrycka sin glädje över att det nu slopas.

– Vab-intyget har inte minskat fusket, det har bara lett till mer byråkrati. Detta är inte lärarnas arbete. Lärare ska vara lärare. Därför är det bra att det ska tas bort.

Mer läsning

Annons