Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städpersonalen riskerar skador

/
  • Hotell Gävle fick anmärkningar på totalt sju punkter efter Arbetsmiljöverkets inspektion.

Flera arbetsmoment och faktorer inom städverksamheten utgör en risk för belastningsbesvär för personalen på Hotell Gävle.
Så låter Arbetsmiljöverkets dom efter deras inspektion.

Annons

Arbetsmiljöverket påpekade bland annat att personalen arbetar med för kroppen ogynnsamma arbetsställningar vid bäddning av sängar, att vissa sängar är tunga och av äldre modell och saknar glidknappar eller hjul som skulle kunna underlätta förflyttning och att personal får ont i händer vid byte av örngott.

Hotell Gävle fick anmärkningar på totalt sju punkter som man måste förbättra arbetsförhållandena för sin personal på. De kräver även att hotellet gör rutinmässiga bedömningar av de risker för ohälsa och olycksfall som finns inom städverksamheten.

– Varje händelse i sig är inte en risk men sammantaget kan det bli det, vi vill att de själva ska undersöka de arbetsmoment som förekommer och sedan göra en bedömning, säger Eva Malm, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Enligt Eva Malm är risken för en kvinnlig lokalvårdare att drabbas av en belastningssjukdom tre och en halv gånger större jämfört med genomsnittet för kvinnor i andra yrken i Sverige.

Därför gör Arbetsmiljöverket inspektioner på ett 50-tal hotell i Dalarna och Gävleborg.

– Det har inte varit så många kollar tidigare. Vi gör en insats på städpersonal eftersom de råkar ut för många belastningsskador, säger hon.

Att Hotell Gävle hade trösklar på flera platser var något som Arbetsmiljöverket kommenterade i sin rapport. Något som ägaren Jan Ansgariusson reagerade på.

– Brandinspektionen säger att det måste vara trösklar. Vi har tagit bort en tröskel omgående men det är svårt att ta bort de andra för då får vi en reprimand av en annan myndighet, säger han.

På de andra punkterna som Arbetsmiljöverket tar upp menar han att det är svårt som småföretagare med alla lagar och göra uppföljningar på allting.

– Vi har dagliga samtal och jobbar med arbetsmiljön hela tiden. Till exempel anställer vi folk som kan göra allting för att kunna rotera och slippa arbetsmiljöskador, säger han.

Han berättar även att de egna bedömningar om arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket efterlyste redan görs, de har bara inte dokumenterats.

– Det får vi börja med nu, säger han.

Den 15 februari ska Hotell Gävle informera Arbetsmiljöverket vad de har gjort för att förbättra de brister och krav som påpekades i rapporten.

Mer läsning

Annons