Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora matbutiker billigast

Det skiljer över 400 kronor mellan den billigaste och dyraste mat­kassen i PRO:s prisundersökning. 60 varor kostade 1 113 kronor på ICA Kvantum på Fjällbacken. På Konsum i Storvik kostade samma matkasse 1 557 kronor.

Annons

PRO:s priskontrollanter genomförde undersökningen den 17 oktober i år. Nästan 1 200 butiker i landet fick besök och resultatet visar på stora prisskillnader i hela landet. Större butiker är billigare, medan mindre butiker har svårt att hänga med i priskonkurrensen.
Prisundersökningen har fått kritik tidigare år, bland annat för att handlare har varit medvetna om att priskollen skulle ske och tillfälligt sänkt priser på vissa varor. I år har två butiker plockats bort ur redovisningen. När PRO gjorde efterkontroller hade butikerna höjt priset kraftigt på några varor.
– Det finns skäl att ifrågasätta undersökningen. Det kan vara så att priser sänks inför den här undersökningen, säger Johan Nilsson, ansvarig för försäljning och drift på Konsum Gävleborg.
– Jag tycker att man som konsument ska gå igenom PRO:s lista och titta på skillnaderna i pris på produkterna i matkassen. Det kan skilja 20-30 kronor för samma produkt mellan olika kedjor. Sedan får man fråga sig vad det beror på. Är det rimligt?
För att försvåra fusk med prissättningen har PRO bytt tidpunkt för undersökningen och dessutom bytt ut en tredjedel av varorna i jämförelsen. Ändå har några butiker uppmärksammat att undersökningen skulle ske. I Hälsingland fick PRO:s prisövervakare höra i en butik att personalen visste att de skulle komma.
– Det känns lite dumt, säger Hans Källarsson, ansvarig för prisövervakningen i Hälsingland.
Men PRO försvarar ändå sättet att undersöka priserna, trots uppgifter om försök till fusk.
– Jag ser inte att det påverkar helheten i vårt arbete. Vi blir hela tiden bättre och bättre på det här, säger Märta Dahlberg, ansvarig för undersökningen.
Jan Håkansson på ICA Kvantum säger att han inte var medveten om att PRO skulle komma till butiken den 17 oktober. Butiken på Fjällbacken har ofta hamnat på listan bland de billigaste i Gästrikland och i hans värld beror det helt enkelt på att butiken har koll på priserna.
– Vi är glada och stolta. Det är en värdemätare på att vi hänger med, säger han om resultatet.
Kostnaderna i en stor butik fördelas på en större omsättning, och de små klarar inte att hålla lika låga priser som i en stormarknad. Den sanningen bekräftas tydligt i PRO:s undersökning
– Det går inte och det måste kunderna ta hänsyn till och veta, säger Johan Nilsson på Konsum Gävleborg.
De små butikerna har svårt att hävda sig i priskonkurrensen. Coop Konsum i Storvik hade den dyraste matkassen i undersökningen.

Mer läsning

Annons