Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i inkomst

/

Det är stora skillnader mellan riksdagsledamöternas inkomster. Det visar en sammanställning av deras taxerade inkomster för 2007. Av länets ledamöter tjänade socialdemokraten Sinikka Bohlin mest.

Annons

Den av riksdagsledamöterna som tjänade bäst under 2007 var moderaten Staffan Anger från Västerås som hade en taxerad inkomst på nästan 5, 4 miljoner kronor. Riksdagsledamöterna från Gävleborg var långt ifrån den summan. Den som tjänade bäst var Ulrica Messing, s, som lämnade riksdagen i augusti 2007. Hon hade en taxerad inkomst för 2007 på 995 200 kronor. Av de riksdagsledamöter från länet som fortfarande sitter kvar tjänade socialdemokraten Sinikka Bohlin från Gävle bäst. Hon hade en taxerad inkomst för 2007 på 797 800 kronor.

Riksdagsledamöterna har ett månadsarvode på 54 500 kronor, ett arvode som höjts sedan förra året. Gävles moderate riksdagsledamot Tomas Tobé hade en taxerad inkomst på 642 900 kronor efter avdrag för 2007. Han tycker att riksdagsledamöternas arvoden är rimliga.

– Det är en hög ersättning. Men jag tycker att den är rimlig eftersom jag tror att den behöver ligga på den här nivån för att få politiker att kandidera till riksdagen. Det är ett tufft jobb som kräver att man jobbar betydligt mer än 40 timmar i veckan, säger Tomas Tobé.

Han ser inget problem med att det är stora inkomstskillnader mellan riksdagsledamöterna men ser en fara i att vissa ledamöter kan få svårt att hinna med sitt riksdagsjobb.

– Man får fundera på hur många sidouppdrag man kan ha och fortfarande klara av att sköta sitt riksdagsuppdrag, säger Tomas Tobé.

Mer läsning

Annons